IT人多唔多唸移民?

1001 回覆
184 Like 10 Dislike
Where and how?

推動返個IT 移民可能性討論

我自己都係住某tech hub, 所以都係有狹隘嘅 “要有strong tech background 先留到喺度” 嘅思想
醫護唔係公務員...
做實事嘅人冇得享受公務員福利架
中途出家個班香港就未做得掂,仲諗住去外國,難度大好多
Fresh grad leedcode 一排直接搵 faang 工啦,大公司多 resource培養新人,做落又有 scalability exposure
千其唔好做細公司,比佢知你要份工留低入籍唔 squeeze你都對唔住自己
不過最近美國好似唔係 freeze headcount而係侵侵 freeze visa approval,建議大家試 London/Dublin英文易溝通,入籍個試又少啲 language barrier

**利申 去咗 Amsterdam 7年入咗籍,btw歐洲好多左膠

Agger
我都覺得有得走就走 但如果做公墓員可以點走?
去第二個國家繼續做公墓員?
有料有錢先移到,無料先為錢做公墓員,根本上係有矛盾
癡線點解要屌worklifebalance,你唔屌有錢果d??
應該學咩programming language
學緊C++ 嚟緊學python
利申 咩都唔識
痴線,你hea做政府工影響我生活我唔屌你?
大把人有錢唔洗做唔見你屌?

呢d comment 又係好撚on9
美國幾大知唔知呀?
自身既經歷就當全美國/加拿大都會排華
大佬你去南部d states 咁少華人 比人排華機會都大d
你去返加洲 去返d多華人既大城市 你總會搵到可以開心生活到既地方

但你睇吓香港 你唔鍾意香港你可以走去邊?
公務員好多專業人士,醫管局又有,OGCIO又有,民航處又有,N咁多個部門, 唔好成日覺得全部公務員都係嗰啲等退休幫你釘文件呀姐
下,照你個邏輯,唔係公務員呢個群體有問題,係worklifebalance有問題wor
正如有錢窮人攞公屋,唔係窮人有問題,係攞公屋先有問題wor
公務員呢個term 本身係冇問題,係公務員導致xxx先有問題,咁點解要屌公務員呢
即係點啊,要屌埋所有人,駛唔駛屌誠哥咁
Ching 你又講得岩
所以揀得做公墓員既都唔諗住移民 打算成世留低服務港共政府
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞