IT人多唔多唸移民?

1001 回覆
184 Like 10 Dislike
快撚D轉
撈台積電
讀書好似又要唔知夠幾多分
讀完又要做野夠幾多人工以上

我想問有無得直接去果度做野就入到藉
閒時無野做既,得閒既,就粗粗地讀返個part time CS master或data science master
有!但要做夠5年
我都唔慣鬼佬文化,但日本傳統公司真係食人架喎
之後日日狂刷題
日本做start up/外資/外國式管理既公司OK
傳統大手做死人
exact7ly
Sor我講得衰
佢係executive officer, 唔係engineer officer
讀唔到it或者engine
所以it9真係唔好放棄
出路已經叫好過呢班文職人士
應該咁講港式it唔係真正既it
大部分時間你做到就得
公司連code guideline , code review都冇
interview要寫code既真係少數

但去到外國 人地啲online code test
你唔熟data structure 都根本解唔到所有test cases

利申:係五眼聯盟一個國家做過code test
一份java 8題做5個鐘 大部分唔識做
OU喎 認真咩?
美巴如果去台大讀master會唔會好d
當兵係一種榮耀
真心
香港依家咁唔係好事
應該係屋企有錢投資移民呃左果位巴打姐
真係唔係好信OU 會技術移到
邊間u 真係唔太關事 (當然啦 你間u雞 外國大公司係難入啲)
重點係你有冇對應西方國家it interview 既方法去操卷
上github都有外國人分享點應對大公司interview
都係data structure and algorithm 同 情境應對問題
啱啱黎會覺得野貴
如果唔計匯率 一蚊美金當一蚊港紙洗會開心好多
依邊有人話低過二三十萬係貧窮
但拎幾萬同十幾萬都重大有人在

我覺得high tech company 雙職工收入家庭應該算中產
四五十萬?
做獨裁爪牙不了
你咁講嘅話做黑警都係榮耀嚟
demand 唔係冇
但鬥大隻香港得好少人鬥到
呢個要由零學起好似幾難...
多謝提醒我search下先
咁多人考公務員都係貪佢穩定。
就算meet唔到投資移民,喺香港有資產,有筆錢都安心好多。

私人市場?一個金融海嘯/肺炎令好多行業收曬皮啦。
印象中消防救護無開放EOI俾其他國籍既移民報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞