IT人多唔多唸移民?

1001 回覆
184 Like 10 Dislike
變左做屌公僕post
當然明白唔可以屌晒公墓員,都係講中個別人士,好似你個logic, 黑警都唔駛屌
支那話個例子 一定係casual racism
我覺得心態好重要 但有時唔係你話想融入就融入
始終你唔係當地長大 冇 culture background
歧視係一定存在 不斷催眠自己話歧視樣嘢唔存在冇咩意思
我都講過 你英文講得幾好 冇 culture reference inside jokes 好多時候你都唔知人哋笑乜

Anyway 我見好多移民左嘅生活完全冇問題 但好多都係局限左係亞洲圈子嗰度
我唔係developer答你唔到,但根據我理解最緊要識concept,data structure,problem solving,solution architecture,曾經有friend完全唔識perl但係考到入間公司個backend係全perl嘅
同埋唔好局限淨係識coding,你仲要識basic linux,git,少少databse/networking/virtualistion/docker/automation
好depend你見嗰分工個位係咩
感激
井底蛙
德國好多都四年先畢到業喎 你有冇咁多時間先
講真,排華真係大城市先多,週邊理得你地
應該大部分都係
比多兩個tips你
第一,依個世界上有一樣叫做interview coach嘅嘢,有啲錢係唔慳得嘅
第二,你可以搵一堆想報嘅job ad,轉晒做text然後worditout,咁就一眼睇哂邊啲knowhow係最essential
其實就睇你後生肯唔肯投資幾年
係?
我都係估嫁炸
d公墓員一陣又入黎咬你
一邊為呢個極權服務
一邊就話自己係黃
果邊識英文係咪就夠?
都要俾少少但係唔係好多
German stream more choices but your German must be really good really good really good 好重要所以講三次
日常生活識英文都ok嘅,Amsterdam人口好似一半以上係expat,但係入籍或者攞PR就要考荷蘭文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞