IT人多唔多唸移民?

1001 回覆
184 Like 10 Dislike
日本medic好似偏伏?
階級觀好重 外人入唔入到去架
香港係高到唔正常
英國醫生只係4-5萬鎊一年
批鬥公務員的確冇乜意思
自問做唔到AOEO呢D
美國小兒科醫師 Peddy

一段時間不見了,希望大家一切都好。
這段時間還真挪不出時間寫文。
提筆寫了幾段去骨科的見聞卻一直無法完成。

/
下班時間都拿來寫書。
要在六月前生出一本5萬字的書,需要費不少工夫。
不過寫書不難。
一旦知道要寫甚麼,下定決心每天寫一點,一個月就能寫完。

/
跟所有的人生經驗一樣,
最難的部分不是在執行,而是找尋目標跟下定決心。

/
我是一個三分鐘熱度的人,想做的事情很多,也很容易分心。
今天想學這個,明天想學這個。一事無成。
我曾經學過半年的蒙古文跟半年的泰文,現在一個字也不會說。

/
這幾年從經驗學到要對治這種症狀,最重要的是斷捨離。
強迫自己找出priority,將大部分時間投入最重要的三個目標,其他的先記下來,之後再拿出來看。如果還想做再重新考慮。
後來發現大部分的事情都只是一時興起而已。

/
人是有pattern的,檢視內心就能發現true calling。

/
最近搬家整理書籍。
我很喜歡買書,很多書買來連一頁都沒翻。
仔細看驚訝的發現這幾年買的書不出幾種類型:
1. 醫學類 2. 語文類3. 自我成長類 4.靈性成長類
而成長類有好幾本都跟寫作有關:
<<創作是心靈療癒的旅程>>
<<寫作吧,你值得被看見>>
<<寫作吧 破解創作天才的心智圖>>
<<讚美日記>>等等。
原來寫作是我一直想做卻沒去做的事情,
我決定寫這本書。

/
下定決心的過程就像爬山一樣,需要儲存能量,是時間跟精力的累積。這讓我想到以前公衛學過的five stages of change model to overcome addiction.
這個model原本是在形容戒除上癮會經歷的五個過程
1. Precontemplation 思考前期
2. Contemplation 思考期
3. Preparation 準備期
4. Action 動作期
5. Maintenance 維持期

/
從思考前期到動作期可能是一個月、也可能是好幾年。
許多看來匆促的決定,其實早有痕跡。
能量釋放的那刻是非常驚人的。

/
書已經進入最後1/3的編輯。
這幾年認識了許多來美國的外國醫師,加上這幾年看到台灣人match的經驗...
我覺得來美國當醫師一點都不難。
台灣醫師來美國的門檻比其他國家低太多了。
只是大家想不想來而已。

/
訪談者其中一位是剛果來的主治醫師。
他來美國之後當了一年的洗碗工,
又當了三年的看護去老人家裡幫忙打掃跟洗澡,
Match了三次才上。
住院醫師期間表現優異,最後當上了總醫師。
現在他是hospitalist,一個月只要工作七天,薪水25萬美金。

/
他告訴我,
這四年當中無數人叫他放棄、叫他去做plan B。
但他沒有plan B,他從來美國第一天就清楚的知道自己一定要match。
他只focus在他的目標,不管要花多少時間都不放棄。
世界上有許多像這樣想盡辦法實踐美國夢的人,但越富裕的國家越難看到這樣的特質。

/
來到美國覺得自己像綿羊一樣,
不過當隻大開眼界的綿羊也不錯就是了。

剛果醫!
咁allied health 對面真係缺人
暫時仲肯收嘛
美國一開始都係好低薪.......
要捱好多年先高薪
NHS
https://www.youtube.com/watch?v=ayq_HE-ppPU

你自己睇,點會外人入唔到?大把例子。
但你喜唔喜歡係另一回事。
係!
德國都好低薪
OU有冇?
另外,日本有大批台灣醫生
美國算吧啦
治安唔好
醫生人工麻麻
多white trash, 仲要係以為自己好叻嘅white trash, 真惡頂
種族隔膜, handle醫患關係難度增加
職場升職都升白人黑人先
外國醫生考USMLE要高分啲先match到同樣專科position
去到美國人哋以為係大陸黃綠醫生 明明香港醫科考核仲chur過UK
仲有各種生活問題, e.g. 高稅, 乜都要俾小費, 細路變垃圾ABC
諗得移民已經唔計家庭朋友,但上述種種原因,諗唔到為乜要揀US
唯一諗到好處就係美國做醫生hea好多

不過巴打好似讀?意大利med school, 咁去美國幾好嘅相對上
「多white trash, 仲要係以為自己好叻嘅white trash, 真惡頂」
你去其他西方國家一樣多........
美國向英語系西方國家之中,算係最先進既一個
但平民既保障就真係無乜.......
美國既賣點唔係賣平民保障同福利
「唯一諗到好處就係美國做醫生hea好多」
做residency唔算hea
貪hea既,應該考慮向歐洲做
咁你諗下,點解全球既精英,真係有料到既人,都會揀移民美國
咁梗係有原因既
美國做醫要高薪,要捱到獨當一面先會高薪
歐洲做仲低薪
「種族隔膜, handle醫患關係難度增加」
你只要離開自己既故土,去到邊都難
當年走部份原因係覺得啲大陸人落嚟香港周街屙屎屙尿,然後發現啲鬼都唔好得去邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞