IT人多唔多唸移民?

1001 回覆
184 Like 10 Dislike
有幾多人移左民係真心嘗試融入當地社會?
你平時睇新聞 睇自己國家先定真係會睇當地新聞?
識唔少支那人去到外國繼續用wechat 識返支那人 日日講中文 連英文都唔講
自己住既地方發生咩事 竟然可以唔知
好多人根本連嘗試融入都做唔到 但話人歧視自己

至於話比人歧視果d你首先要說服自己係同其他人一樣 先唔會覺得其他人歧視你
好多時所謂歧視都係自己覺得比人歧視
例如你係條街到比陌生人聊 同你用支那話講‘你好’ 扮你講野 然後係到笑
你覺得咁樣算唔算比人歧視?
或者有公司咁岩搵左個女黑人做CEO 然後係咁宣傳自己種族包容,鼓勵女性做leadership
咁樣又算唔算係歧視?
所以講到底 心態好重要
但如果一個人連移都未移就係度講移民係二等三等公民
咁都可以預見到佢移民之後只會更唔開心
歡迎繼續留係香港
被打槍
所以咪要大家一齊多啲討論研究囉
1)haul-away: 宜家要拔電‘缐’先出街
又係大陸人扮香港人

2)我的2批移民左去英國的親戚(BC holder)
近年都陸續返香港,武漢肺炎係英國大爆發後,
全體成員都已回港避難。佢地都話除左怕武漢肺炎外,更加指出華人已被針對成為打搶目標

3)美國已對華人越來越不友善,
加拿大出現這情況只係遲早的問題
你自己都小心d
因為果班友都未撚了解過自己住緊嘅地方
可能連當地語言都未撚識咁
一味睇埋d支那報告
講撚到好似末日咁
翻支那就最安全咁
咁咪你拎筆錢先移民law, 必要時你接埋佢地走
你後生又有筆錢係手去到又易適應d
一係就課金去外國讀cs master
去到就努力揾工揾女揾intern
瞓醒未?

班要搵打搶目標的白人,黑人,墨西哥人同中東難民,
係唔會理你係咪香港/大陸人/日本人,
更唔會理你識唔識當地語言

總之見到你係黃皮膚就自然成為目標

但最擔心讀完幫唔到係果邊做野
屋企人都肯support讀書
移民原因:
feel到香港玩撚完行新疆模式
保命
打生打死原因:
未必移到
屋企人朋友仲係香港
道德原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞