[威士忌19] 威士忌廠陸續停產抗疫

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
依家係搵都搵唔到
無啦 絕哂跡
樓上兩位巴打都講得好有道理。
唔peat既peat,都易明既。
我諗意思類似係
e. g. 係香港土生土長既印度人,無番過印度,唔識印度文化既。
就係唔印度既印度人(希望估啱)

不過飲完,可能我飲得少,加上未入樽前先得2ppm, 飲果陣唔多覺。
2ppm 係未蒸餾前堆malted barley既值黎
唔認同所謂 "只要原料係泥煤,佢產生出來嘅都係泥煤味"
一支威有太多因素去決定佢既風味,
照你個theory, 咁islay whisky 既 cask influence 都係 peat味? 佢都係用peat整架wor

in other words, 既然你講隻味唔peat, 你又點知佢係來自peat而唔係其他因素 (氣候, 蒸溜法, 桶, blender風格...)呢?
唔peat 既peat,指唔帶藥水味嘅泥煤,但泥煤味有好多種,帶煙燻味既泥煤都係泥煤,只要味道係出自泥煤,就係泥煤味。你話其他因素造成嘅味道,已經唔係呢度討論範圍啦,因為係另一種原材料所產生嘅味道。
有冇咁誇張,18sherry都唔得雖然新版一定冇以前咁好
同意,sherry 18可以,不過overpriced 咁解
兩千幾 唔夠多納18 好
煙燻味 其實唔一定泥煤威士忌獨有
新版都要咁貴?定係愈舊嘅出廠年份愈貴?
Glengoyne呢個牌子點睇?
不嬲咁上下 愈舊 仲貴
比較fruity 向 既glengoyne 好多時有d 青蘋果味
我就建議21年 重d sherry cask influence
Truth,Highland park/Talisker 就係常見例子,somke但係唔peat
都係不能同意,唔帶藥水味既peat都係peat, 點樣唔peat法
我fd試過同辦館講想要peat, 佢俾枝auchentoshan佢
邊間
荃灣廣x
睇你唔熟咪推啲死貨俾你,好正常
廣益堂?
似賣白蘭地或者中國烈酒,去試飲佢地啲威士忌,啲staff都唔係好識講解咁。
新手想飲有fresh grass, forest嗰的威,有無ching可以介紹下
budget: 2000-3000
如果唔嫌cp值低嘅試下白州12,二千有找,間廠signiture 森林氣息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞