[威士忌19] 威士忌廠陸續停產抗疫

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
應該唔係
但如果同一支酒,佢可以賣到平過曬其他舖
咁多數係台版水貨
呢枝上年買咗340
Glenfiddich......not my favourite
呢d價差極都只係差幾十蚊, 何必介懷呢
上級少少差幾舊就話要格吓價啫
鹿仔18好飲
係翻鹿仔自己12-21年嚟講
18係幾好嘅
飲開laphroaig
想問ardbeg,bowmore,lagavulin係咪都同laphroaig差唔多味?
邊隻最推介?
完全唔一樣,你問得太空泛推介唔到
至少都俾個筆直啦
筆直1000以下
Ardbeg 旋渦/uigeadial
Bowmore 18 deep and complex
Lagavulin 16
謝巴打
Ardbeg 10
Bowmore 12
係咪始終都低級啲 味道同你推介既會差好遠?
新手真係唔識 想試多啲 又唔想中伏
因為你個筆直係咪1000樓下嘛
Ardbeg 10我自己唔推介,bowmore12都可以試下
去casky試咗先 之後先成支買
Casky有依啲普款咩?無留意tim

有既整個flight,parallel 比較下都好
搵日去試下先
Ching老手淨係留意右邊牆
左邊牆其實好多普款試
https://www.facebook.com/Whisky.HK/photos/a.2985045324905139/2985045641571774/?type=3
其實monkey shoulder好唔好飲?
好似話拎兩個定三個金獎。
有時要睇下個獎係乜,舉個例美心大家樂大快活一齊參選,大快活拎金獎

咁大快活好唔好食?
咁隻係你覺得佢係大快活咁既quality?
大廠大路blend 多數當大快活質素啦。

尾水glendronach '18'
依類入門款冇話低唔低級,各有喜好。
算同一level
想講最近再睇資料

原來glendronach 有d 會用bourbon cask 再轉sherry

睇黎推翻左我之前講用 american sherry cask 既睇法
明白,thx ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞