[威士忌19] 威士忌廠陸續停產抗疫

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
Bunna自從196x年之後就係造non-peat了,bunna12何來有peat
你試真啲啦,有㗎,寫到明2ppm
以我認識支野ppm 得5以下
其實可以define 為冇peat
我覺得你可能get 錯左某d 味做peat 味多
係有的,聞有,飲冇,相信自己嗅覺,唔好人云亦云
http://www.whiskyforeveryone.com/whisky_basics/influence_of_peat.html

Most whisky has some smokiness but in most the PPM value is so low (eg. 1–5 PPM) that it is virtually undetectable. In smokier whiskies, it is easier to detect these levels as the PPM levels increase.
咁可能係smoky 味
有少少都唔奇

有可能撈亂左smoke 同peat
係明顯peat嚟,而且peat有好多種味道,例如高地泥煤就係類似煙燻味,唔係話唔peat嘅peat就唔係peat
2ppm係度啲malt唔係度枝酒,而酒係低過0. 5ppm,你如果飲得出你真係勁過酒廠,酒廠都claim人類係飲唔出
islay間間廠嘅peat味都有所不同
試過盲飲,對比起完全冇泥煤嘅真係有唔同,有微弱peat味
Whisky Island: A Portrait of Islay and its whiskies入邊講Bunnahabhain既chapter

Since the 1960s, the peat specification in Bunnahabhain's has been minute- less than 2 ppm, translating into impalaple trace in the finished spirit (less than 0.5ppm in the finished spirit cannot be detected by humans, no matter how accurate their faculties)

巴打你有無興趣再試真啲
巴打你唔peat 既peat依句有語病,究竟peat定唔peat?

咁講啦

Bunnahabhain 係90年代初期開始再做d 煙燻泥煤威士忌 (當時用既peated barley ppm值係around 30,後期90年代後升到around 40)
但都係實驗階段,好多時依堆野只會IB 先會有機會試到。
去到後期2000年代初就正式大規模生產peated spirits
去到Feis isle 2009 正式ob 再推出有peat 既款
Bunnahabhain Moine feis ile 2009

之後有peat 既Bunnahabhain 正式進入左core range 叫Bunnahabhain Moine. 雖然係nas款,但個樽其實都有寫係10年酒(依家唔知仲有冇咁寫)。
自此之後任何有peat 既Bunnahabhain 就算ib 定ob 都好,會用 "Moine"
作為區分。
依點都比較少人講
好多時大家認識既ppm 值 ,度既數值係來自原料 barley度 量度。
但因為蒸餾過程去到裝瓶,ppm 會唔會降低呢? 其實係一定會既。

但總有d 酒(真係唔多)係o係bottled 既時候量度,ancnoc 既peat 款就比較多會咁。(peatheart 就唔係)
多謝詳解,我都唔知原來佢2000年頭量產peated
BTW moine講真幾狗下
都唔係既
有時重sherry 既bunna moine 都唔錯既

上幾年出既Bunnahabhain Moine Oloroso 都算係唔錯既作品.

當年千頭就有
唔“泥煤”嘅“泥煤味”到底係咪“泥煤”,意思即係冇藥丸味或者消毒水味嘅泥煤,係咪泥煤。事實上,唔係所有泥煤都係呢d味,有煙燻味嘅泥煤。所謂唔peat嘅peat,其實指冇藥水味嘅peat ,呢d本質上都係peat。諗清楚先,唔好咩都歸因語病。
可能口味問題,依枝我飲完差啲噴出黎,啲sherry influence 好撚奇怪
依個當然知道,例如ledaig咪就係無藥丸/消毒水,佢係industrial 風格比較似機油,但都係peat喎

好想知唔peat既peat係點樣
咁講啦

Bunnahabhain 係90年代初期開始再做d 煙燻泥煤威士忌 (當時用既peated barley ppm值係around 30,後期90年代後升到around 40)
但都係實驗階段,好多時依堆野只會IB 先會有機會試到。
去到後期2000年代初就正式大規模生產peated spirits
去到Feis isle 2009 正式ob 再推出有peat 既款
Bunnahabhain Moine feis ile 2009

之後有peat 既Bunnahabhain 正式進入左core range 叫Bunnahabhain Moine. 雖然係nas款,但個樽其實都有寫係10年酒(依家唔知仲有冇咁寫)。
自此之後任何有peat 既Bunnahabhain 就算ib 定ob 都好,會用 "Moine"
作為區分。
多謝詳解,我都唔知原來佢2000年頭量產peated
BTW moine講真幾狗下
都唔係既
有時重sherry 既bunna moine 都唔錯既

上幾年出既Bunnahabhain Moine Oloroso 都算係唔錯既作品.

當年千頭就有
可能口味問題,依枝我飲完差啲噴出黎,啲sherry influence 好撚奇怪

好撚重sherry 就真
你可以試下port Charlotte,或者highland 帶peat嘅whisky,例如ben nevis或者craganmore 貓頭鷹版,偏向煙燻或草青味
知呀,咪就係peat

無一樣peat叫唔peat既peat,正如無唔甜既甜唔辣既辣

有日你個fd同你講喂有包辣薯片係唔辣既辣,你會點理解?
用返你個比喻,只要係原料係辣椒,假如佢係甜味,佢都係辣椒。泥煤本身就係千變萬化,有唔同味道,只要原料係泥煤,佢產生出來嘅都係泥煤味,只係偏向於唔同味嘅泥煤。
咁可能係smoky 味
有少少都唔奇

有可能撈亂左smoke 同peat
係明顯peat嚟,而且peat有好多種味道,例如高地泥煤就係類似煙燻味,唔係話唔peat嘅peat就唔係peat
巴打你唔peat 既peat依句有語病,究竟peat定唔peat?

唔“泥煤”嘅“泥煤味”到底係咪“泥煤”,意思即係冇藥丸味或者消毒水味嘅泥煤,係咪泥煤。事實上,唔係所有泥煤都係呢d味,有煙燻味嘅泥煤。所謂唔peat嘅peat,其實指冇藥水味嘅peat ,呢d本質上都係peat。諗清楚先,唔好咩都歸因語病。

又咁講啦
泥煤味 味道上分好多種
試過臭腳味既荷蘭威 Millstone peated
由於islay 來源都接近,大多都係用來自port ellen maltings 既peated malted barley. 所以覺得正露丸味、消毒藥水就係peat 味。
舊時既Talisker 既peat 味都有少少相近似islay,都係藥水味,但明顯同islay 既有d出入

高地來源不一,味道亦有少少不同。
但我想講既係,好難會飲到隻泥煤味會覺得唔係"泥煤味"
最多有時真係唔peat 但會有smoky 既味道出黎會多d,例如oban
咁咪就係唔同味既peat, 而唔係唔peat既peat

原來巴打你係明我講乜,但又好似唔明咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞