[威士忌19] 威士忌廠陸續停產抗疫

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
又舊老麥
真係好撚多仆街成日都鳩up自己啲酒似舊老麥嚟水人
依啲撚屌真係要擇名向世人示警
依條傻鳩已經old news左啦,出名9up當呼吸
搵食無問題,啲料唔好錯先得架
其實「舊老麥」嘅味道都冇公論,我嘅舊同你嘅舊又唔一樣 紫鑽舊嗎 莊園100 Proof 舊嗎 red ribbon 舊嗎
用一個冇標準嘅元素去sell 新出品本身已經得啖笑
齋睇thumbnail第一印象已經係老千
諗起某支上打紫鑽 下打xx的威
台仔係真心鍾意架...
新手追完post入左
aberlour 12好難飲...
師兄們會點形容支野?
Aberlour 普款多數試a'bunadh ,好少推12依啲鳩嘢
但a'bunadh有好幾十個batch,唔係個個batch都好,唯一共通點係比較辣
唉 買撚左之後發覺好能難飲 糖水咁款
aberlour 只有單桶作品飲得過
請問Glengoyne 18 呢? 師兄有什麼評價
睇你係咪想飲重sherry cask 作品
glengoyne 食桶比較深既就21年, 只用1st fill european sherry cask
比到類似dark fruit (偏梅味, berries)、tobacco 、少少甜、coffee、dark chocolate
同時就會較為oaky

18就食桶冇咁深、 加上係bourbon 溝sherry
多左d 波本桶味 ,有少少vanilla ,蘋果味出d
但冇乜重sherry 比到既乾果味咁
你問我就建議21 好d
係呀 想飲D sherry cask既作品
因為上網見到glengoyne 18評價唔錯 見佢價錢又OK
但21就有D over budget
新手乜都唔識想學人買支返屋企飲, 有冇邊間黃嘅可以試完買
咁不如試多納18啦
依家疫情喎,俾你試你係咪敢
一支 sherry 溝 bourbon
一支 1st fill sherry

其實高下立見
支持試多納18,襯街未有20年版就早d買黎飲
飲完先再諗哥尼21
想問下如果我好鐘意glendronach18嘅話
上21正唔正確 定同一個價位有其他類似又出色嘅值得試下
鐘意佢有啲朱古力少少薑? 啱啱開始
麻煩哂
3位師兄都叫到小弟試多納18, 岩岩放工買左支, 夜D試.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞