[威士忌19] 威士忌廠陸續停產抗疫

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
因為唔係普款

值唔值見人見智

dalmore alexander iii算係幾complex 既威

多納1994 95 唔係cask strength 就算
單桶黎
單桶都唔識睇既話就建議skip
去bar試咗先 之後先成支買
多納94 95 single cask唔建議亂買 質素參差不齊
紫鑽12好易飲到 試咗先
我都好仲意Ardbeg,想問Ledaig風格係未似Ardbeg?
見到支Ledaig 18y 賣緊$1250,入唔入得過?
Alexander III可以skip, 個食桶深得黎唔好飲
多納1994好多枝,你要睇桶號
紫鑽12 唔錯,不過真係有啲貴
味道上 個種灰燼味都似

但ledaig 就偏向有種機油味
好唔好飲睇你口味

dalmore 隻complexity 係複雜到唔知飲乜

多納要靚桶號又要平
等於問 日威水楢桶 1000 樓下邊支最有水楢桶味咁
係 個味好似ardbeg
我去酒鋪問跟住個店員介紹比我
我平平地買左支ledaig 10y 試 真係唔錯
多納如果係90年代蒸餾,再加所謂熱門桶號,保守計你預 2k5 樓上走唔甩,我建議去bar 或者搵friend 試過真係合心水先買
3k 內都有機會搵到嘅,撞下手神問下堆酒舖
一係我幫你睇下朋友有冇
好過俾啲仆街賺
跟進返先 師兄你搞咗個肥仔未?
好快有野睇架啦
諗起肥仔仆街個樣就想笑
聽完你講,心郁郁想整支18y
如果紫鑽同glengoyne 25,價錢好似差唔遠,邊支會好啲
Ledaig ib 其實都性價比高 千幾都有sherry cask 飲
最近開左呢枝 個人覺得幾好
一講完就有人share
人地好多護主犬架
上面有一隻
肥仔主動搵我都唔會和解
我要佢收皮
Btw 肥仔d partners
小弟講聲唔好意思先,我冇憎你地
你地都係好人
如果到時因為呢件事可能搞到你地
我道個歉先
不過要怪就怪你地個串柒柒肥仔partner 啦
佢嘅仇家我加加埋埋都組到一大班人
識我同佢嘅巴打好多都有篤佢灰
總知如果搞到你地,我對你唔住
啱啱追post見到巴打講果個係咪the good spirits果個肥仔?
如果係我都d唔好geh經歷
重記得果次上去諗住問d關於ib嘅野,順便買下酒
果日我好記得係個四眼肥仔serve我,冇其他人係到
佢個態度差到不得了,好似唔恨做生意咁
問多兩句都覺得我煩,下下都串鳩人睇人唔起咁
問下幾支酒幾錢都好似阻住佢咁
講真呢啲舖咁撚差service,我支持巴打搞到佢仆街
完全唔飲得酒既岩唔岩飲?

我係飲一支啤酒都會面紅既人

前排飲左D酒覺得好易入口, 好正,
以前覺得D 酒係苦既飲唔飲都擺, 而家飲完心思思想試下新鮮野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞