[威士忌19] 威士忌廠陸續停產抗疫

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
逆向思維,會唔會係出廠35%,兌酒精兌返去40%呀?

咁咪真係無兌水

我可能突破左盲腸
侮辱完Highball都唔夠連咖喱都侮辱埋
同埋想講Long Island無落Whisky
不如算數唔好理條傻尻啦
Macalla係blended都講得出既人根本唔洗浪費口水
拎山崎12黎做名
都唔知飲過山崎12有幾值得自豪
你話飲過山崎50就話姐
你自己張圖都講明「面前的是失敗品」所以需要溝,
唔係乜都需要溝呀。
一個方法work唔代表冇其他方法而要用死呢個方法吓話?
靚料就多選擇, 劣料就少選擇。

睇返前面只係話「soda多人飲」,冇話其他飲法冇人丫?
你一直狙擊「溝soda」係想點? 定係狙擊人?
幫你睇埋下面
先唔講a5和牛
傳統long island 撚有whisky

另外 唔好侮辱咖喱
咖喱係強調香料同食材配合嘅料理, 唔係將low quality 嘅肉整到食得落(而且印度唔食牛
就算你a5和牛嘅烹飪方法 都唔係通用啦

再者返番去一開始講整highball係d 大路ob款喎, 唔通你覺得佢已經係a5級?
花格regular ob真係highball都嫌難飲, 一路數上去真係去到花格40先叫好啲

反而啲family cask, 某啲選桶或者ib比較有驚喜
佢七百幾貴在marketing同埋個樽
飲係垃圾嚟
成陣sulphur 都靚咁大獲
雖然飲威無話貴賤之分
但想請問你有無飲過以下牌子任何一枝?
Brora
Port Ellen
Rosebank
Convulmore
St Magdalene
羽生
Ib既connoisseurs choice old map label任何一枝
G&M rare and old 任何一枝
任何legendary bottle
例如 Lagavulin 1985 Talisker 1981
如果都無既話我建議你虛心啲學習
唔好再死雞撐飯蓋
依到好多師兄每個月用係whisky既錢多過你人工
你好聲好氣咁問佢地好多都好肯答你
你連最基本concept都錯
如果你唔服氣咁唔好google答我幾條最簡單既問題
Single malt同blended malt有咩分別?
係用麥芽品種 水土 發芽方法 定係其他分法?
咩叫匙羹桶? non-chill filter 係咪完全無過濾過?
講三間仲堅持用地板發芽既酒廠出黎聽下?
有邊啲distiller係用家族形式生產?
人地細路哥拎住新手做盾牌R水吹, 咪L理佢啦
成個所謂「討論」係零增值。
新手睇下書其實有益身心
《我的威士忌生活提案》《威士忌學》2本都值得推介睇下

利申:新手學緊
又柒一次,飲威講既係經驗累積,洗得錢多sample pool就大,對唔同廠唔同年代既風格就掌握得更好。

無錢一樣可以掌握,人地一個月飲20款,無錢既咪一個月5款,用時間追金錢;間唔時啲師兄出黎食飯又可以一人一枝試,一餐飯8個人都8枝,咁撚簡單都要解釋?

不過你咁樣屌神屌鬼,我都懷疑有無人想同你食。
試過用黎自製negroni唔錯
個人覺得同無名氏比 白蘭係香d
不個7百幾真係偏貴
我係bar 飲過杯gin fizz 就是用佢,之後bartender比左shot我再純飲,杯gin fizz 就幾好

齋飲真係白花油,尾泉又苦、酒感又勁,總之
7舊真係好貴,重貴過馬騮仔47,降低d standard,大路嘢hendricks、季之美、botanist 全部都唔駛
講開山崎12年
早2年係關西某個魚巿場既某一個地攤仔(地攤經濟)
竟然有一千零一支無盒山崎12年仲賣緊一萬yen
想買多支都無

最終買左返黎都係就咁擺係度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞