[威士忌19] 威士忌廠陸續停產抗疫

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
茄+冰水我覺得係最好,其次係可樂

講真美好既事物個個都識欣賞,你試左好啲既威士忌,你慢慢會越飲越少但越精
係我太低級唔配去酒店做水魚啫,一個字窮

其實你日日出黎柒,講埋啲酸言酸語真係覺得自己咁有趣?
我同你一樣都係新手,不過個頭就無你咁柒

想學嘢唔洗問我,搵IWE啦,包你終生受用。
IBA原來係focus係whisky,今日又一笑話
都叫左你唔識就靜啲
我都講左我新手,原來你除左柒仲要係文盲
咁你咪返去瞓覺,瞓覺唔洗我批准呀嘛?
都唔係
試過dirty sherry加mon 2個組合唔錯
反而我覺得peat 好難夾茄
師兄用開邊隻茄夾
日蘇愛威界standard既認知full 30 half 15,特別貴既酒有機會係10

台灣有威吧係出50,但佢地會講明

其他國家暫時未見有差異,有你話我知。

最後,飲威用shot glass師兄不如你都係去瞓一瞓清醒下個人,至少都整隻ISO/glencairn 呀嘛?
其實成個post真係得你咁樣做伸手黨,我都唔識的,啱啱睇返#1#2學返黎答你

你多謝汝巴同幾大網站就ok

Btw記住報IWE
中小學未復哂課就有小學雞刷存在感, 細路仔真係麻L煩
===分隔線===
blended威係咪較少款流通/少人講?
常見的好似都強尼走路或指南盒,
有興想試吓dream of scotland但搵唔到
無意介入你地 紛爭
但macallan 係single malt whisky 黎
都仲有啲既,boutique-y, Vega或者之前啲協會blended 香港都有人返,但少款係真既

你可以試下問,睇下有無鋪頭幫手返
Wtf!?
Macallan 係blended!?
平價blend 因為溝既廠眾多

變到款款blended whisky 都變得好consistent

貴既話 compass box 由於主推 brand 既ginger 都執左, 再加上成本問題,個brand 主用既廠做vatting 既 買桶都成本上漲,變到佢依家出既款個setting 冇咁吸引同話題性。 不過我都試過唔少compasd box 既
師兄你唔係膠,係真係唔識喎。
Macallan 係蘇格蘭最享負盛名既一間廠,係無可能搞錯。
你話Macallan係blended 廠,同話陳奕迅係畫家,侵係中國主席一樣喎。

唔識無所謂,但唔好出黎鳩噏。網上世界你講得出就真係有人會信,你咁樣係同啲唔識路但亂鳩咁指既人一撚樣咁仆街。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞