[威士忌19] 威士忌廠陸續停產抗疫

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
咁又唔好咁講
Blacklabel嚴格黎講都係whisky黎既
用可樂綠茶發醇姐
未中過一次伏
係唔會明呢種感覺
你要催眠自己:
買得就一定有期望唔差, 只係自己未試到, 要飲多幾次
依個又係你一家之言,whisky soda/mizuwari大把人飲,亦唔見得有幾差。
其實70s blacklabel都幾好飲呀
好地地點解要加密?

絕大部份whisky bar都會serve whisky soda,日式威士忌就會有埋mizuwari,你唔見係因為你見識少,正如我未見過1shot 60ml係我見識少一樣
太fruity唔係我杯茶,不過絕對係幾好既威士忌
如果去睇廠,建議可以去Glenmorangie House住,環境好舒服,服務一流,仲可以同住客一齊食晚飯,個setting好有家嘅感覺
所以飲威要去劈場?唱K要去茶樓?睇戲要去K房?
專門興趣討論返專業地方好合理,正如想了解溜冰我以溜冰場為例子係好合理,唔通我叫你戴個VR溜咩,一樣係溜到所以我完全唔明你想表達啲乜。
第一,我再重申一次whisky bar係例子,你唔好再spin.
第二,威吧以外都大把人飲whisky soda,soho是但一間bar Friday night, 一晚至少賣過百杯
第三,依道大家就係求興趣求知識就唔係求氣,你要死撐扮識我唔阻你,你唔洗尊重我但你唔該尊重下自己,咁樣既言行對你既形象毫無幫助。

最後,唔洗針對第二點話我知依家疫情,酒吧無客無可能賣到過百杯,大家明我意思就ok
請教下香港黎講除咗whisky bar外,會有咩地方可以接觸到最多種類嘅威同最專業嘅知識?
講開威就預設威吧做應用例子, 有咩問題?
正同電腦砌機就深水黃金, 波鞋就波鞋街。世界咁大,實有其他地方都有, 但一定都會有集中地。點解講一個相對出名的場所會變成「世界只有XX」?
你有路數知道一個咁特別地方, 不妨開名畀大家見識吓, 開心些牙。
收收埋埋然後單單打打笑人唔識野, 真係咁需要上網打飛機?

btw明明講緊新手試新廠, 點解愈講愈離題
我撚你定你撚緊大家你心知肚明。

上邊就1 shot 60ml,下邊就威士忌加mixer係最差既做法。

我只係盡威士忌愛好者責任去等大家甘好吸收錯誤信息。

定係你有咩威士忌大師back up你指出以上兩點皆為正確?
*唔好,typo only唔洗甘我老母
點解威po咁易有罵戰樓上位山崎12小學雞得濟我都忍唔住要留下言
新手華麗留名
新手最近飲左幾多枝二戰前波摩
首先威士忌係無話有統一課程去令大家有個共同認知,而有啲觀點上邊甚至有多種睇法,大家爭論下係好平常,好似上個post討論seasoning 嗰兩位師兄就帶左唔少知識俾大家。

但係帶出錯誤資訊後又唔接受指正,作出撐飯蓋式無意義爭論,咁又係另外一回事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞