[威士忌19] 威士忌廠陸續停產抗疫

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
白州見學最後係會教你整highball

如果highball真係學你講會破壞口感,咁即係Suntory倒緊自己米?
highball由日本發揚光大之後你又話唔計日本咁係想點?

同埋你想感受威既變化,係應該加一兩滴水而唔係on rock
rock杯杯口咁闊,香味已經唔集中,你仲要on rock,真心想問你會感受到d咩味?
我啱啱都想問下佢,highball 杯賣到全世界每一間酒吧都有,但係根據佢所講就無人飲highball,咁highball杯依樣嘢係點出現架呢
你識唔識分咩叫whisky tasting,威士忌品飲呀清?

你越講越引人發笑

自己上邊講wine course IBA依啲唔關事既嘢,到依家就變左我捉你字虱
我第一支入手的whisky都係呢支Lasanta
10+2年雪莉桶
入門級無死錯人
有無師兄已經試過支Ardbeg Blaack?
我訂左未收貨
對於一個聲稱Macallan 係blended 廠既人我會選擇因人廢言too long don't read.

但對尾嗰句咩三四十年威士忌加soda好多嘢會唔見左既打稻草人式詭辯呢,我就借黎做個例子,因為好多原教主義者都會咁講。

首先,最原本既論述就係whisky soda好Common, 亦都唔係一個差既做法。當攻擊唔到依個論述時,有人就會提出一啲extreme case試圖去用1個case去推翻成個論述,例如高年份/珍稀既威士忌等。

大家聽落好似無乜問題,但我試下用一啲其他例子去講,大家可能就會feel到唔妥既地方。

A: 煎魚幾好食喎
B: 唔識食先煎,有無人見過會煎紅斑?

A: 雪糕加少少威士忌幾好味
B: 戇鳩 加Black Bowmore 呀笨

A: 花式調酒拋樽幾型
B: 下我唔覺囉,夠敢就拋枝Macallan1946

大家會發現,B除左引用 extreme case,係完全無回應過A指出既general case

所以下次同啲戇鳩仔討論發現有以上情況,直接屌佢老母就ok
大家唔好再恰弱智啦
我對omar既觀感好過卡化撚好多,起碼感覺唔係為比賽而係有心做酒

當然佢啲酒仲好young,但唔少出品都合格以上(波本桶比較好) ,而佢啲風味桶都幾有特色,不過唔係枝枝好飲,同埋個價都炒貴左。
omar真係唔錯,平平地交足貨,就算普通款係台灣買其實個價都慢慢上緊,日常飲用幾好
呢度既師兄有冇試過拎威士忌用黎煮餸
大家會唔會搖杯?
我見網上有d又唔建議搖杯走曬d味
有d又搖杯咁
威士忌酒會唔會過期,想儲返十年以上
依度大把師兄飲緊196x 7x既老威,所以你可以放心

打直擺+唔見光基本上就無問題
有,炆嘢好好
我自己既見解係可以搖但唔好死搖爛搖,你試下大力搖比較下,啲酒精感會上晒黎搞到乜都聞唔到,要擺返一陣等佢散
有d高梁酒個蓋會生秀所以好奇問問
最近有d人生大事想儲支酒紀念下
依家啲新酒比較少金屬扭蓋,不如分享下咩事咁開心同想買邊枝,等大家同你一齊開心下
不過會霉 哈哈
處理得好一樣飲得

同等你share 開心事
單身就黎三十年
霉反而少,啲胶水甩就成日見,見親都屌屌聲好鬼難開
點解超市個d cheap 野好似無年份既
啱啦,整枝毒撚威紀念下

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞