[威士忌19] 威士忌廠陸續停產抗疫

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
留名等睇小學雞撐飯蓋
反正都上開水,討論下

最近都開左兩支高年份d ge酒,一支talisker25,一支glendroanch21,係咪要透氣醒下酒先呢?

兩支都係一開個味好普普通通,隔左一兩星期先展開返咁
BLENDED嚟講有冇CHING評下皇家禮炮?
算唔算OVERPRICE
講緊21年
台灣機場買抵飲到電腦大炸,六舊幾
香港買就近千,我會揀返blue label
威士忌有趣既地方就係個味道會不斷變化

倒出黎喺個杯會,開左喺個樽入邊都會,當然變好變差都有機會
嘩六舊幾...疫情後去台灣入貨...
唔該CHING
半年以上,因為飲唔到所以塞埋左一邊
之後有聚會諗住叫人清左佢,點知又ok返
完全無諗過試
根本就係垃圾假酒化學野調色調香
唔理其他,Rosewood mark up 堅係多,多得黎款真係唔算特別,wine 都仲有一兩款飲得下,威同樣價錢喺第二度絕對有更好選擇;撇除威士忌bar 與否,就算酒店bar 黎講都有cheaper and better
唔計可樂 最buy 茄+rum 威士忌我個人盡量唔pair 嘢,可能有酒友會覺得粗飲冇所謂,我個人取態係粗飲不如唔飲所以自己唔會pair
Trinidad唔好食
Montecristo世界第一
有冇巴打試過係gommone whisky shop 買過
有,有啲嘢幾平
本身諗住跟樓主個list買glenmorangie the original
點知落到去話冇10年,叫咗我買12,話特賣498
12年呢隻o唔ok㗎?
邊款12? Lasanta?
其實支original 係最易搵

百佳惠康都會有
係啊
師兄們點睇longmorn 16普款
想問下邊度有得買 30-60ml 既細樽仔?
朋友間想互相分啲威
你到底係咪真係識架
睇到好尷尬
一個人柒咁多次你都係算係最勁嗰個
呢間幾推介
老闆好好人
又會分享
好過好多舖
多數都係30ml 50ml
咁邊度會搵到呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞