[威士忌19] 威士忌廠陸續停產抗疫

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
但要諗辦法降低成本
次次都成支700ml試會破產
中意落bar嘅就落bar試
或者買share bottle自己係屋企飲都ok
去下啲whisky酒展都需要

試廠唔洗廠成支,30ml至50ml其實都夠試
搵到中意嘅style同廠先多啲買一支大同買貴嘅酒
咁多位大佬, 我追番舊POST個陣
見唔少人推薦多納15年, 話就黎出新版.
咁衣家市面上個D係唔係新版黎? 新版會唔會唔好飲
因為小弟想買支試下, 雖然小弟有支多納18年.
收到咁多位巴打
你個講法我唔太同意,事實上ob黎講廠大多數都會做返自己廠既風格出黎

而一個月一枝酒,只建基於a) 枝酒啱飲 b) 飲家係酒鬼,你買到枝唔啱飲既唔好話清成枝,飲第二杯都成問題。

人既口味係好個人,三年36枝酒仲要係普款唔跟廠,正常會有超過一半以上唔啱飲放左喺度。
舊版依家好少,依家見到既全部都係新版。
師兄原來飲開1 shot 60ml 咁另計啦
其實驚cost 太高, 等去下whisky festival/whiskylive 就得
$300內 飲到10個半shot
酒鬼個意思係難飲都飲得落

仲有外邊平過3000蚊枝既威我已經好耐無飲,唔係串而係新手期間已經飲過晒咁滯,依家係啲廠出新款先試下。

另外,如果30年既ob唔好飲,應該就係間廠本身唔掂,而唔係30年出左問題。咁唔追溯返間廠可以追溯啲乜?

Peat依樣就個人口味,可以避左啲peat廠,同跟廠飲係無衝突。

最後,無人叫你飲黎飲去都係嗰間,跟廠飲係指每間廠都搵幾款ob去了解廠既風格,唔啱咪唔駛再追嗰間廠,例如上邊講既peat。到自己知識豐富左先返轉頭去揀返當時唔啱口味既廠入邊啱口味既酒。

最後,120-200鹿仔12你應該係去左酒店飲,而睇你既行文你都係casual 飲家,過幾年你入坑深左睇返上邊,你自己都會唔同意你今日既睇法。
我都睇漏左,原來依位師兄係真漢子唔係酒鬼,1shot60ml
究竟係問緊cost定係cost performance?
叫一杯一定過一支, 唔係過。咁都有得拗?
最少錢試最多款一定係去bar。
當然如果閒錢多唔在意, 都可以成支入。即使唔飲都實有方法消耗。
咁總有師兄成本論既,二千蚊枝點解要賣我二百蚊杯
其實係我屎忽痕 上咗malt cask個網睇 見到有間係英格蘭嘅威廠 見到啲flavor介紹就想試下 於是就上嚟問下咁多位師兄意見
有無人飲過億升sell果支arran
咩料?
冇睇 bimber?
都幾多人(唔係香港) 講緊依間廠,聽落都有潛力。

然後見個價算係接受到 就問下
出面冇得試的話, 成支入似乎係唯一選擇。
上門市問吓有冇試飲, 或自入成支再分享樽仔。
依類威好難有得試啦,開share實際啲
其實BAR有Flight Set仲要好平
二百蚊有3份half好過屌成支中伏擺係屋企唔知做乜柒
一shot 60ml 都噏得出
睇到1 shot 60ml已經知唔洗睇落去
劈場飲開shot就唔好飲whisky啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞