[威士忌19] 威士忌廠陸續停產抗疫

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
邊度買咁平?
Ancnoc 12 同
Linkwood 12 比較多青蘋果味
Ben Nevis 10 有白提子味
Thanks!

飲緊見到
試過佢梅桶,覺得都係荔枝正d
聞同尾韻都有荔枝香,好正

聽講問題係質量唔係batch batch都咁穩定?
得blended果支 玉尊 到手渣
先講質量係mass....
質素係quality....

好繼續。
每一batch 差別都大
因為依d 桶唔同batch 佢會改良個風味桶既過桶熟成時間
formula 唔同所以都會有差別
質量
〈物〉 物體內所含物質的量。 量度物體平
動慣性大小的物理量。

意思是產品或工作的優劣程度。 ...

質與量
from wikrionary

Physic先係淨指mass
其實睇得明就得啦

巴打會唔會加幾滴水?
我覺得唔加幾滴水個酒精味幾明顯
一般台威始終偏young
大多既酒都酒精感重
加水係需要
長沙灣某鋪 得幾枝咁岩搶到
鴻源都差唔多錢 不過好似無杯
識個鬼佬話係carousell 1300買到連杯
真係平喎
街價幾間都要14xx淨酒
鴻源星期六出廣告星期一已經賣晒
明記同HK Liquor 都無晒
其實係咩原因令blaaack咁受市場歡迎
Ardbeg本身多fans
呢排大家太悶又無乜搞作
atdbeg+紅酒桶都算有gimmick
價錢又唔算太貴
LVMH group 的事唔洗多解釋吧
World class marketing
悶都真 冇乜新酒好追
飲過佢白標覺得好普通…
四百幾蚊完全係買香港製造呢四個字 要買whiskey唔會揀,要買brandy唔會揀佢, 要買 香港製造烈酒都唔會揀佢 我會寧願買白蘭樹下
白蘭樹下係荷蘭造
真係香港做既gin好似得無名氏同two moons

silver bun留返俾傻仔買
飲完committee release
就體會到marketing嘅重要性
你又唔可以話佢無 whisky 成份佢原料就係穀類 加水果 蒸餾放木桶 係brandy同whisky既mixture 但佢文本 嗰啲tasting note 弱到好似冇講咁濟 叫人點買 佢一開頭廣告連成分都冇講 淨係不停宣傳香港製造既烈酒 大把人落搭
認同 自己都俾幾低分
普通已經還神啦,Ardbeg依啲三四線廠係咁上下實力
啲花係香港囉 同個老闆係 間接香港製造
拿唔係咁講,除非佢係先造左whisky (aged 3年),再blended 水果酒,咁就可以話有whisky 成份

但如果大包圍材料蒸餾呢,咁就只係spirit啫,唔可以話有whisky 成份。
白蘭樹下overpriced
又笑人三四線廠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞