[威士忌19] 威士忌廠陸續停產抗疫

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
咪𠹌追擊
以前glen garioch 嘅sherry cask 係頂級,近年偶爾見handfilled sherry 都幾好,交到貨。core range 未飲過評論唔到
我係新手 想知大家點睇依啲酒 自己中意啲peat 木味
Glenmorangie Quinta Ruban 14 Year Old bowmore15 18
Laphroaig Quarter Cask
唔知點揀

之前飲過邊款?

如果鐘意peat 味同 木味(香木味?)
glenmorangie qxxx ruban 14 係port cask finish
冇peat ,可能唔fit 你要求

Laphroaig Quarter Cask
傾向碘酒藥水同煙燻味,唔知你中意既peat 係咪碘酒藥水味。
木味方面佢有,少少雲喱拿,同時都有d 咸味

bowmore 18 (15 can skip) (要寫明deep and complex)
全sherry 少見既 peat 普款
除左有少少sherry cask風味 、亦有少少peat
個人而言會推介依款比較多,但未必係你既口味
咁我就唔客氣呀
直接講, 有人見我岀完post 之後屌我阻佢搵食
本身都冇乜野,咪唔further 講囉
點知見到有人覆佢叫我執返啲屎
我心諗分享隻杯都唔得?
Link 我就廢事比,圖就cap張,會阻人搵食
搵到就搵
係估唔到唐唐一間酒舖嘅人要做到咁核突要咁話我阻佢搵食
你唔掂係你嘅事唔好怪人

笑𠹌左
一隻杯既profit咪幾十蚊,搞到咁肉酸,好似得佢先俾賣
唔通佢係香港代理咩?玩Monopoly?
一隻杯仔都有咁多花生,正!
岩岩睇前輩分享

二戰前talisker

個label 都幾玩味濃
睇黎大家對協會都無興趣

但平時又有人問我協會d 野
準備搶ardbeg
不過搶唔到都想買另外三支嘅其中一支
ardbeg 先實冇死
Glenfarclas 105 酒精有成60度, 對新手嚟講太勁了, 不過辣得嚟都好香醇, 適合細口慢慢品賞, 加冰都唔錯.
上次問完話唔值就無入港協,依家唔駛煩買定唔買
平時係唔值

因為1年先得1-2次 會有好野
依家就係中依次
問完之後無入會x2如果依家因為ardbeg先入會投資太大
其實係

被昆入左既先好買
好彩cap低哂啲罪證
咁撚串,就睇下佢串得幾耐
我唔會咁容易放過佢
一般既冰模做唔到完全透明,應該要裁
睇個 review 好似 125ml 比較細嗎?定係容量同 glencacairn 差唔多?thanks
唔算識太多整冰,但我講幾講啦

其實要控制溫度去到岩岩0度
咁先整到透明冰
唔太關個模事
聽講過好似係新冰老冰,不過我都唔熟
透明度同新舊冰唔多關事

主要係舊冰溶化速度慢過新冰

我自己習慣雪一星期先用
學到嘢,不過我自己都好少加冰了
聞香杯
唔會倒咁多酒
通常都15-30ml已經好夠
最近買咗枝
越ノ忍水楢風味純麥威士忌

水楢木桶個味真係有d 奇怪
要買隻特別嘅冰模先得
貴好多 係控制到個冷凍時間
有心搞既塞個發泡膠盒入冰格都夠做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞