[威士忌19] 威士忌廠陸續停產抗疫

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
如果你鐘意朱古力味
多納21反而冇咁重,甜味方面會突出d,畢竟佢係oloroso sherry cask + px sherry cask

全oloroso sherry cask 既多納18依方面會重d
麻煩哂 有多幾個問題想請教下

bourbon桶嚟講見#1有介紹 暫時想試Omar同Glenmorangie 19 唔知邊枝適合做起點多啲?

如果想以多納18做中心慢慢試出去有邊枝可以試咗先 見#1個suggestion好似得返21 會唔會有啲其他sherry值得試下做個比較
glendronach 18
想問下如果我好鐘意glendronach18嘅話
上21正唔正確 定同一個價位有其他類似又出色嘅值得試下
鐘意佢有啲朱古力少少薑? 啱啱開始
麻煩哂
如果你鐘意朱古力味
多納21反而冇咁重,甜味方面會突出d,畢竟佢係oloroso sherry cask + px sherry cask

全oloroso sherry cask 既多納18依方面會重d
麻煩哂 有多幾個問題想請教下

bourbon桶嚟講見#1有介紹 暫時想試Omar同Glenmorangie 19 唔知邊枝適合做起點多啲?

如果想以多納18做中心慢慢試出去有邊枝可以試咗先 見#1個suggestion好似得返21 會唔會有啲其他sherry值得試下做個比較

bourbon 桶 係偏向vanilla creamy 依方面多d
omar bourbon cask 都幾平,幾舊水內,可以一試
glenmorangie 19 係機場限定版黎,我都幾推薦
會傾向vanilla creamy honey 少少奶油 同有d coconut 既味道
不過依家買機場限定都勁難、 大家依年都唔會去機場,應該都幾難買到。
另外nikka coffey malt whisky都易買到既
既然冇寫乜桶,但飲到既味道都幾傾向bourbon cask
又係vanilla coconut 依類既味,都不妨一試
漏講sherry
既然你鐘意有朱古力味
可以望望glengoyne 21, 我上面都寫左少少

合理價?
講開Sherry岩岩飲左呢支協會白州
朱古力 咖啡 果乾
邊到
價正常,款不吸引
澳門?
大家有冇D買完飲左先知自己唔仲意既威? 你地會自己約的炮,跪著也要打完,還是頭也不回打佢入冷宮
梗係搵飯局帶出去夾手夾腳清左佢啦
身邊無酒精垃圾桶朋友:( 如果攞d閪野,佢地只會飲一杯,飲開啤酒個d又厭嗆
glenrothes maker's cut有無人試過?
aberlour 12 好難飲 溝soda water算
師兄 琴晚試左支多納18 好好味 應該係咁耐以黎飲過最好既一支
無介紹錯 如果覺得呢支OK 再上會係邊一支?
x2想知
溝highball平平地便可
多納21 or 哥尼21

其實平既sherry cask whisky 幾有限
其他款我都覺得要去到ib 或者ob單桶系列
前幾個post 個個都屌林一峰
飲過一支,如果信林一峰,以Sherry Cask角度睇呢支係哂撚氣
但有飯局同檯唔係飲開威,拎出嚟飲就唔錯嘅,幾百蚊貨仔
有啲雲尼拿 麵包布甸果類味
一睇都知係澳門超市
新手係咪唔應該盲目試新廠?
應該要, 唔試唔explore 點知未試過既廠岩唔岩自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞