[威士忌19] 威士忌廠陸續停產抗疫

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
有你都唔好買,貴到傻
不如你講個年份+口味/廠,依度啲師兄幫你諗下
虎女郎啲朋友
Btw好似有枝白雪公主都係行依條路線
開始天熱,懷念舊年飲嘅 Imperial highball

師兄你真係有鋪highball癮
搞到我都想整返杯
Thanks ching
本身諗住試吓波本桶,因為之前試過GlenDronach 12 同埋 Ballantines 21
我係鍾意explore 其他人覺得唔襯/冇必要做highball 嘅酒款啫 之前黑色的highball 好似已經好多人知
我跟左,好飲
味覺衝擊得黎,keep 到highball 清爽而重sherry 濃甜的特性,係幾surprised
最鐘意係er返出黎嗰下ashy
依家我得水飲,哭𠹌左
飲highball梗係要搵間日式bar啦
我去過尖咀間Bar Buonasera飲
好正
Highball走威,聽落都ok
清識嘢
飲過sherry cask 個支
酒體單薄 唔long lasting
但飲落會有浸魚膠味 dried fruits dark chocolate
聞落就 普普通通sherry cask應有既味 但唔重
可樂係!有糖份唔洗怕bad time!

我暫時飲500-800都滿足,慢慢加啦
之前飲過幾支余市限定special cask, 北海道個價affordable, 但香港買就不了
我食開partagas同romeo, 下次試多次夾sherry先
Partagas P2
Romeo anejados
我都好鍾意
你指藍黃紅嗰三枝嘢?
得枝紅好少少,其餘兩枝都幾鳩下,尤其枝藍色peat
又扮,大把甜白同樽仔
yes
甜白 = 水!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞