[威士忌19] 威士忌廠陸續停產抗疫

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
但沖highball寧願用角瓶
買左既處理手法就咁

未買就唔好買了
Bowmore 18 deep and complex 同 talisker port rugiee普飲黎講真係流連忘返..
廣益堂買d古怪liqueur就啱
入去當尋寶
新手入門飲scotch
點睇The balvenie 12同Glenmorangie 10
初黎報到
舒服易飲既選擇
鐘意talisker 有年份既多少少

distillers edition 可以trytry
2007-2017果支?
好想試t8,但炒到好貴...
想問大家有冇買埋威士忌公司股票 diageo依排幾掂
其實同label 就得 近代個d 少諗 有乜分別
差唔多冇

t8 依個價 其實未過2000 都值

當然有人會唔同意我

但我自己由未過千已經係咁講
但用同樣價錢睇t15 同t8
大家會買邊支

答案都呼之欲出
前幾日買咗枝t8,未飲
想問下飲呢啲cask strength 有無啲咩飲法咁
咁勁? 仲買到都神奇

巴打用乜杯飲? 其實glencairn 都夠

依支酒癲在酒其精感 雖然酒精度60
但唔spicy 桶味 同廠風格 各樣都有
其實同label 就得 近代個d 少諗 有乜分別
差唔多冇

t8 依個價 其實未過2000 都值

當然有人會唔同意我

但我自己由未過千已經係咁講
但用同樣價錢睇t15 同t8
大家會買邊支

答案都呼之欲出
前幾日買咗枝t8,未飲
想問下飲呢啲cask strength 有無啲咩飲法咁
咁勁? 仲買到都神奇

巴打用乜杯飲? 其實glencairn 都夠

依支酒癲在酒精感唔重 雖然酒精度60
但唔spicy 桶味 同廠風格 各樣都有
雖然我係talisker 打手

但近代10 年樓下既款 你搵支whiskyfun 90分以上既比我睇

應該得chichibu 有
t8 91分 btw
啱啱開咗支Clynelish 14
一開始淨係聞到啲酒精味根本分唔出有咩香氣
覺得似辛辣香料多啲
飲完唔知係咪口含得太耐,成條脷都麻痺咗
唯一感覺係好重胡椒味同澀口
第二次再聞就覺得有忌廉味道

係咪要飲多啲先聞到唔同味?
巴打係咪用rock 杯?
我都係用glencairn,我之所以咁問就係因為之前飲cask strength發覺杯酒放一陣同即飲係完全唔同。
btw有無啲有腳杯推介下
唔介意淘寶貨,好多都好平。Search 威士忌聞香杯
The Glencairn Glass
唔換杯既話, 教一教d 方法 酒精感冇咁重。

其一 細啖d 飲, 可能你一啖飲10ml 咁上下
因為clynelish 酒精感係有, 細啖d 2ml 2ml 飲就會冇咁spicy

其二 滴水 令酒精度降低 自然冇咁spicy, 有時nosing 唔出既酒 會加水令到香氣都出左

再唔係既話 就換高腳杯

頁頭介紹既Lehmann rastal bugatti eisch 都有效降到酒精感

冇話邊隻最好
見有人放緊1850
有腳唔係因為隻腳就改變味道 我就唔建議淘寶買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞