|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|2

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
之前仲有部都好似red架
唔係zcam
Terra 4k?
用得起呢啲system點會用國貨
不過唔講佢係大陸野
佢個SEPC真係幾齊存
又方形design, rig起佢真係方便
又唔使好似BPMCC怪樣咁, RIG起佢好麻煩
睇個樣應該係打Mini LF嗰類cam
不過大陸product不嬲都係講就好聽,但用落又另一回事
應該會俾錢同借d機俾外國製作人用下...
之陣有俾過部機Philip boom 試
EVA1有無人用過?我睇佢水貨依家都係三萬頭
好似買佢好過S1H
咁eva 1有內置nd 同埋rolling shutter?好似係
平價Wireless圖傳大家推邊款
Vaxis atom 500 呢款點睇
我公司有 得單次AF 齊XLR ND
開工都方便
但自帶個mon好差 多數要插mon睇

錄RAW就建議買S1H
EVA1要Atomos Shogun Inferno 貴好多
Accsoon CineEye唔錯 延遲低
有得套lut Atomos嘅功能佢多數有

我貪平買左個INKEE BENBOX
畫質唔差 但UI好山寨
CineEye不了
斷線斷到仆街
Hollyland 300s 400s
算係咁
想平平地買部NOTEBOOK剪DC仔既片, 大約要幾錢?
黎緊諗住買hollyland 400s 駁隻mon比client/ac睇 大家會用咩mon? 暫時budget 3000以下
1835+sb基本上係萬能
撘多set meike/slr magic cine prime打天下都得
俾客睇基本上電腦芒都夠,最緊要夠大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞