|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|2

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
相機mon 同external mon嘅mon貼大家去開邊到買?
TB
Z CAM 出左部 E2-M4 4K
1499 USD
4/3 CMOS
最高4K160P (2.4:1)
支援ProRes RAW
可更換MFT卡口,可改為EF、PL或是M卡口
閹左Z Cam E2個直播功能

Bmpcc4K再減一減啦

https://www.bhphotovideo.com/explora/video/news/z-cam-announces-the-new-e2-m4-4k-camera
prores raw有冇人剪過?
係咪可以直入pr剪?
可唔可以好似braw咁後期較iso wb etc?
PR剪prores raw我唔見內置有ISO WB果D選項
好似得RED R3D係內置有

不過用Lumetri color個可調範圍都幾高下
你可以Down依個試下
https://filmplusgear.com/prores-raw-testfiles-for-download-nab-2018/
BRAW都係內置有得SET, 因為未剪過prores raw, 所以問下
正喎都係萬一左右
Prores raw冇後期iso wb
我見好多人都用bmpcc4k or 6k
好少zcam
始終大家都係信大牌子多
支那的會爆炸
淨係PR裝左官方PLUG IN直接剪到BRAW已經夠屈
想問ninja v嘅用家少少野 你地用開邊隻ssd?係咪平平地sandisk ultra3D都夠用?
ok ar
唔該巴打
仲有一個問題想問下 我見官網寫依隻500GB support晒1T就冇寫 咁係咪寧願買兩隻500好過一隻1T會穩陣d?
麻煩晒
睇你拍咩多
我就500GB 500GB咁買
原本係諗帶1隻1T可以拎少隻 好似方便d
不過500 500萬一死ssd都叫做唔怕輸晒 又好似安全d
問條唔係好專業既問題
黎緊要拍一條介紹產品既片
但得一盞LED燈(有角)
試左正面打同45度角(有影)
請問一下啲影點樣整走
同埋slog同cine
新手(或者易啲處理)係咪應該要揀cine
唔該晒咁多位巴打
問條唔係好專業既問題
黎緊要拍一條介紹產品既片
但得一盞LED燈(有腳
試左正面打同45度角(有影)
請問一下啲影點樣整走
同埋slog同cine
新手(或者易啲處理)係咪應該要揀cine
唔該晒咁多位巴打
租多幾支燈balance返個光源
再唔係係你唯一既LED加D 柔光紙之類SOFT左佢
如果我係另一邊加返反光板果啲救唔救到
聽日試試佢
唔夠燈就搵個時間搵個太陽搞掂佢仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞