|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|2

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
上咗無悔
黎梗有5.7K錄

S1R S1 S1H 都有

垃圾sony算鸠把啦
S5得
4K 60P 4:2:0, 10bits
4K 30P 4:2:2, 10 bits
A7S3輕鬆屌打
如果你係foucs拍片
唔同價位啦
a7s3 同s1h 打啦
公佈咗年尾有內錄5.7K
S5?
外錄啊?
5.7k 但係咪422 10bit?
新手
諗住直接學 Davinci
想問 tourbox 係咪快好多?
其實用得 Pana 都係用黎拍片為主
唔明點解仲要用相機外型
直頭用做部 V 機外型會唔會仲多人買
dynamic range同colour depth兩回事嚟

dynamic range係用stops嚟計
例如12 stops of dynamic range
你當一個frame可以記錄到12格光位
(即係高過12嘅光位就全白,低過1嘅就係全黑)

colour depth就用bit嚟計
越高bit就代表可以紀錄到越細緻嘅顏色
簡單打個比喻我錄個藍天
8bit可以紀錄到(淺淺藍/藍/深深藍)
但10bit就可以錄到更豐富豐嘅顏色
變做(淺淺藍/淺藍/藍/深藍/深深藍)
越高bit depth代表後期調色做到嘅嘢可以更多
好似將一架紅色的士嘅車身變做綠色(而係靚仔,因為低bit depth好似8bit嘅話太大grading動作好易爛,形成banding等等問題)

至於你話點解external recorder可以錄到比機身更多嘅bit數
就係因為本身用機身錄一條片落張sd card
係要經由機身sensor收data--->processor壓縮做mp4--->入落sd card
呢個動作對普通無反機嚟講其實係好大量嘅工作嚟
所以點解a7系列一直得8bit(a7siii進化咗)
到s1h有10bit 6k要加風扇落相機,同埋r5錄raw會過熱等

而external recorder就將機身process壓縮個動作skip咗
由sensor output raw signal用hdmi出畀recorder嚟record
因為啲recorder插ssd(個速度遠比sd card快勁多)
做到可以直接錄低sensor資料嘅速度
直接錄低你平時影一張raw嘅相落ssd度
所以個video file做到高dynamic range/而且又高colour depth (a7siii做到比影相嘅14bit仲高嘅16bit)

當然啦
用external recorder錄片嘅話個file size就會大到仆街
睇你係咩用途
pana d 機咁進取,但d鏡都係普通野又貴... 仲未有video鏡...
嘩唔該曬巴打
明曬
用sigma 鏡
cine lens.... 負擔到既都唔用s1,s5... 好似sony 支28135/4就親民d... 富士燶同canon d ef video鏡都唔平

終於整走隻從來唔會用嘅EVF
唔知係咩SPEC
希望個SPEC贏到A7S3
聽聞size仲細過fs5ii
仲有af 鬥都無得鬥
我只懂用威導,是否可悲?
剪片識用一隻 基本上識用其他
一開始用Pr 轉左Fcpx之後 識埋Davinci
但早兩日用pr 個腦好似唔識轉咁
你試吓用tvb同有線用嘅索貝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞