|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|2

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
貪富士色靚得閑可以出去影吓相Gh5拍4k有冇crop?
鐵頭真心麻麻,同價位smallrig好過
Smallrig 百搭的!
R5分分鐘貴過c200
個rolling shutter表現可能都好差
c200有機內nd sdi xlr 降到30k都有得打下嘅
唔好玩呀你想超過30分鐘用隻忍者V咪得囉⋯⋯

呢部係相機嚟㗎你想無限錄嘅用返大機啦

上個月同人哋影遊戲節目都係用T3錄去忍者V
冇話唔得嘅

一日到貨,幾靚仔!
如果有mk2唔會平過5雞啦... C200呢d機真係幾方便, bmd出街真係要拎好多野, 至少拎兩舊v mount磚頭, 又錄音機又芒又係帶電... 電, 全部都係電... 我就嚟痴線

所以有時做d簡單野,我都會偷雞用部R拍左做到野就算,帶多支靚鏡撚下好過。
鐵頭就花巧d, 設計細心d, 但d配件位唔夠smallrig靈活, 後者你擰到上去就用到, 易係香港配件...鐵頭果d夾硬裝會阻撚住哂咁
個人覺得Tilta呢個牌子好D
之前用過兩部BMPCC一部用smallrig一部用Tilta cage, smallrig個top handle拎到手痛
Tilta 的野真心造工唔錯
但無左最愛的Arri locat pin

唉!
無crop 但XT4都就賣街 雖然完全唔同價位
好多選擇,不過買燈不如買相機。
用手機整個aperture AL MC 個類已經夠
有冇巴打用mxf係fcpx入面rend野有問題?
開頭都唔知係mxf問題定fcpx問題
一直kick住rend唔到
後尾試左用compressor share先出error code
要將個mxf轉做prores先share到
好麻煩

C300黎
幾銀
返去睇下先
唔該巴打
mxf好似冇得就咁preview
有啲電腦得,有啲電腦唔得我公司有幾部mac,裝啲app一樣,唔知點解好奇怪
我用VLC睇唔知關唔關事
應該大部分人都用VLC,我公司都係mbp唔得,但imac得奇奇怪怪
有得preview
Provideo 應該update左

我懷疑關d filter 事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞