|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|2

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
其實算幾抵,配件新舊分別唔太大
睇住17000 down to 15000
如果KEEP冇人買, 可能有14000Full set
問過,原本有既佢都有
要慢慢執,不過自由度大啲
Davinci 16官網好似有free版
上得gimbal就要買follow focus架啦
慢慢搵配件都煩
萬五算抵 等一萬出可能買
個mon 支鏡 個咪 唔太值錢
上得bmpcc一係改flip 一係就買個夠光既mon feelworld 400nit就雞肋左d
個咪性價比高既 不過都係平價野
鏡唔識 唔評論
全套全新16000-17000左右(鏡冇再出 買2手)
乜真係平咩
咁諗,市道咁,平一兩千都係錢,部機萬一,四千蚊可以唔可以執到好啲mon,鏡,咪,ssd,架,電,可能差唔多。
唔熟配件,之前我見啲大鋪賣bmpcc4k,加配件籠,電都成千幾二千
有些配件例如(外置mon, battery, mic, 等等),買任何一部機都需要。

Bmpcc 真正燒錢的可能是儲存媒介,包括SSD 和 備份硬碟。

再者,你要換過一部性能強的電腦。先可以發揮到它後期的真正實力。

的確係電腦最重要
問佢拎reference 大家討論下
但儲多幾年exp好似好啲
九月過去
巴絲已搵公司先過去定係點? 想參考吓
我諗30分鐘時限都係冇得走,8K 應該Overheat到癲
R6實際啲
底大就是美
R5拍片
係咪要預多幾千買卡先
只可以拍8K RAW, 4K唔可以拍RAW
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞