|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|2

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
$4400 又幾抵嘅
好似本身官方搞緊lockdown price down
加sdi$5200
個sdi module 冇用嘅,都食唔到raw
少左對焦變換 變形鏡頭專用個4:3 6K
無限時錄影 快門角度顯示 timecode
VFR 數位變焦 waveform (課金買VlogL會比你)
用Metabones speed booster 0.71x既話
死馬1835係咪會x1.43變25-50
咁用個adepter 個等效光圈或入光量應該點計返
咪照乘
(2 x 0.71) crop factor x F1.8
景深等效Full Frame F2.574

進光就F1.8 x 0.71 = F1.278
理論上進光多一檔
咁當然多左玻璃 實際大約多2/3檔進光咁
唔該晒Ching
Bmpcc 4K你地會配咩ef鏡用
我諗住死馬1835 + 24105
Ultra wide未諗
提外話,Meike MFT電影鏡有冇師兄有用過?
我係canon 10-22(轉光圈有時有bug) 50 1.8加O記40-150當小微距
用過,朋友部BMPCC 除了18-35外

三支美科係必配,呢個價呢種素質同手感,無投訴
有冇人一齊屌sony 老母
新手因為工作原因學電話拍片同整片,想問點解手機話4K拍攝,點解條片好多noise?

有無機會係唔夠光? 同埋如果發現燈光唔夠,有咩燈啱手機用?係咪直播用果類圓形補光燈?如果真係要買,我係咪要買2個 左右咁打燈落自己度?利申,想學人網上教學咁拍片,但唔明白點解無人地拍得咁好
想問咁多位有S1H 的師兄?

買左咩牌子的Cage?的價差好遠!!
我都諗緊
睇緊Wooden cam隻universal
有冇參考埋zacuto?
Wooden 個top handle 得hot shoe
最後都係下單Tilta,

其他配件無咁貴

有朋友話8SiNN 幾好喎
但樓上貼部c300... 同ursa mini pro比除左有AF, pre amp好過bmd同舊電輕d之外, 而家R5咁進取,c300又揤牙膏... 咁c200點出
BMD d機因為平,所以要接受佢d機穩定性無日本牌子咁好,尤其跟第一批機firmware... bmpcc4k開頭駁唔到external hd... format sd card錄野唔可以正常抄files...etc
ursa mini早期有pattern noise... pre amp 無力, 有d EF鏡對應唔到...etc
我都係關心4k同2k格數,6k都唔關我事
想買Xt3當搵食機會唔會好on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞