|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|2

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
用緊e2,因為多數要用4k120p,同埋隻709用落都好舒服
但係都想入返部bm去夾其他人機

利申身邊冚世界都用緊bm
拍片除咗time lapse同埋slow motion可以玩之外,仲有咩可以拍嚟玩?
利申:拍片新手
八成bmpcc/S1H/Sony

Bmpcc都唔係貴,不過QC麻麻

有無大大知道香港邊度有呢個牌子的野賣!
B&H la
4k 加埋metabone獨立出俾bmd個speed booster就同6k差唔多價 上網睇用普通m43 speed booster iQ drop好勁
咩叫IQ DROP
例如viltrox果啲EF-M-2 II ?
https://www.youtube.com/watch?v=5pUpKlO8RJQ

呢個sharpness 好明顯極大分別
有VlogL嘅GH5加岩個0.71x metabones speedbooster有無巴打岩
諗吓你想拍題材係點之後先諗點拍
拍咩片先? 拍吓人 拍吓景 拍吓物 拍吓事 ...etc
如果岩岩開始拍, 放假揸部機出去拍低自己覺得有趣既野, 返黎再試吓剪條片出黎
有無人喜歡用的舊鏡拍片?

例如Helios 442 58mm/ Jupiter 等等!

舊鏡光學設計落咗數碼唔係個個接受到,色散,紫邊同現代鏡都差好遠
Leica R
有冇爸打識較隻small hd
用Sony and canon 同機身mon顏色好唔同
呢到有冇人玩開streaming 野?
最近隻atem mini pro好似幾正

而家通常streaming 用咩panel同software ?
Rentacam 二手區
Dcfever預俾人講價講一半啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞