|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|2

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
一直都麻麻地用LUTs
因為未必個個shot都岩用,變相好容易唔統一
除非你成條片所有setup都一樣啦

通常做TC都會將顏色變翻709正常色先再做corrections
然後再做個tone俾佢,當然如果你個shot係影人就要搞埋skin tone
所以點解啲人會中意用Resolve就係咁解,佢個tracker實在太好用
你話用LUTs其實到最後都而一個個shot咁grade,懶唔到

利申我都係業餘玩下
係真,我套完luts都係要逐個shot grade
唔記得答你PR其實同Resolve原理差唔多,都係一層層做
PR就行Layer, Resolve就行nodes
你咪俾兩個Lumetri color effect佢,一個係correction一個係style
不過我都唔係好熟用PR做Grade
lut唔可信,之後睇翻就覺得好怪
其實同IG filter冇分別
exactly
事源睇完auxout,好鍾意佢啲色,然後買咗佢套luts
講開Color grading,唔知有冇人咁做
例如我而家拍緊S log or V log
將Color space transform 去 Log C再做Grading出嚟嘅顏色靚好多
求教學
一直想學grade色 但感覺好難掌握
人地日本日光折射都唔同所以日本真係影乜都靚
香港啲樓blocking真係好撚閪
冇計香港郁啲都三十層樓高,一係頭頂光,一係俾樓擋曬
你就咁youtube search都已經一大堆
你搵個岩你手勢嘅就ok,一百個人有一百種做法
香港啲光線。。。。真係要搵到,太陽都落山了
係呢排日光好少少先夠膽出去影
但無咩既話都stay home算啦
但如果用sony機出slog,轉黎轉去唔會quality差左?尤其係a73 8bit 420
一定㗎喇得嗰8bit,都冇乜好grade
真係有需要先拍S log lor
例如高反差
平時我覺得就咁用cine就好夠
係,普通光暗用cine都靚,加小小tone就算,太重手就出事
Color space你指入到pr入面定resolve先有?
係resolve做color space transformation
用開pr 買完部bmpcc想順手學埋用resolve做grading 撚熟resolve要幾耐
要撚熟其實好快姐佢嘅 operations其實幾直覺
花時間嘅都係心機嘢
係咪可以pr做晒剪接再export xml去resolve咁grade?
有冇人平時workflow係咁
自己未做research 伸住手先
其一啦
不過平時唔係啲咩複雜嘢嘅話我會係DR剪埋
無工開係時候增值自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞