|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|2

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
如果可以買多盞
有冇啲入門平燈推介下
你多數影乜?
買盞圓餅燈應該夠玩
都係室內 細範圍
介紹下產品
唔該晒咁多位巴打
有budget就買盞300d/300x + light dome
可以有排玩
120d都要諗諗
300d 將來啦
銳鷹捲布燈
Foza系列
with 10.5 iPad Pro 4K movie editing

This thing is crazy fast. I have a Panasonic G80 that I took some 4K footage with and transferred the raw footage to my new iPad Pro.

Editing this in iMovie is QUICKER than my quad core i7 3.5ghz iMac, its seriously unbelievable.

有無人用ipad pro 剪簡單唔洗特效嘅野。。lumafusion 出片仲快過fcpx 成倍。。。
剪h265聽聞係快過macbook pro

use the most powerful MacBook on the market - 16-inch MacBook Pro with 8-core CPU.
我平時剪下旅行 footage 加下timelapse

唔係for做野..用緊 imac 同ipad pro 。。明顯 ipad 係快一大截
最搞鬼係10.5 pro 仲快過新個部
講到咁帶去旅行又幾吸引幾好
我都係用lumafusion,一般剪下片咁超快又方便
我買左512 gb , 過夜即刻wifi back up 相去cloud
我個人真係唔想搞到咁多特效成個科幻片咁,正常剪套微電影咁真係好夠用
想知佢新keyboard個trackpad用唔用到落lumafusion
無得套lut
我用無線keyboard, mouse, trackpad, 可以自訂位置

長期編輯用佢 set 死個角度根本就唔岩人體工學
實際用落會唔會比起FCPX or premiere個速度差幾遠?
會係因為介面簡單而快左定點?

同埋有冇得自定hotkeys?
有冇朋友有玩anamorphic
想試,但有咩要注意
注意荷包
我見有啲for apsc用既好似唔貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞