|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|2

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
同埋PR係方便在連埋成set Adobe一齊用
想問下Sony機A7r4用黎拍片有咩鏡好用同性價比高啲
想Zoom鏡 Budget大約6000
我依家得24GM同一枝85MM
我攞枝24GM去拍片 固定Cam
個呼吸效應大到顛 就咁唔郁都見到邊邊位係咁focus
Tamron 28-75mm F2.8 Di III RXD
或者
Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD
會唔會係最好既選擇?
有無CHING用過有feedback?
同埋想問埋呢兩枝既定位係咩? 價錢差唔多但個焦距多咁多
28-200 浮動光圈
死馬40 1.4啦
買枝24-105/4 啦,standard zoom,有wide有tight
我想問點樣先叫精通pr
自學完唔知自己係咩level
拍片mf please
應該係跟稿剪條基本片要幾耐
係Benn TK條片到見到
有無人知係邊個山影?
出左CANON C70
4000歐
下... 以為3皮
c500m3對上c500mk3
a7s3 對上fx9
價錢真係有啲阻力
出左CANON C70
4000歐
下... 以為3皮
c70對上c500mk3
a7s3 對上fx9
價錢真係有啲阻力
即係同c200換左位, 不過呢d機拍紀錄片好好用...係貴左d, 買埋個metabones咪usd 6k? 屌
但canon係屬於電影機
Sony呢2部只係準電影級數咋喎
fx9唔算電視機?佢對位唔係c500mk3咩
下... 以為3皮
c500m3對上c500mk3
a7s3 對上fx9
價錢真係有啲阻力
但canon係屬於電影機
Sony呢2部只係準電影級數咋喎
fx9唔算電機?佢對位唔係c500mk3咩
四萬幾蚊無raw好撚大阻力
依家剩係到3840 x 2160點叫做電影機
又冇raw
fs7都拍到4096,fx9點會唔得
Raw要另外買個屎忽就可以output record raw
我都記得,佢宜家firmware update左好似多左好多option,本身都有dci4k
我諗prores raw output點都會有嘅
不過真心太貴
外置record 4k 10bit 既話,
Ninja v係咪已經係最便既方法
你咩機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞