|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|2

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
但係要將所有footage入落電腦剪嘅時候....
Pr幾時先完全support prores raw
我都係PR + S1H 用家

PR 唔Support 真係好Kick

FCPX 不想用,之前用慣左7

達文西用開就一定不會支援
聽講beta好似support, 但唔穩定又係徙氣
呢度新手問野學下野得唔得
想問下 用premiere pro 剪片
其實 錄完音, 正常要點處理d 音頻?
我google 完 會用denoise set 到7.2咁 去雜音,
但去完, 成日d聲變左好底音 同 有時大聲有時細聲

所以想請教下 大家 會點處理 錄好既音頻既?
就咁denoise係唔work的
通常如果錄嗰陣現場有啲constant noise
最好現場收條毛聲/room tone先
翻到去用Au capture咗個noise point等電腦知邊啲係noise
出嚟個效果會好啲
利申唔專audio嘢,都係識小小
專業向影片製作討論區........

一係錄過

一係租房錄
算啦之前連相機帶都有人係到問
呢個算好㗎喇
影雙人 interview 各位師兄take three cam多定都係two cam?
3 cam就最穩陣既
但如果一問一答都可以考慮2 cam
都係睇價錢做人啦
有時拍CEO真係得一個機會一個Take
都要行3 cam㗎啦
唔該師兄
多數2 cam
1個嘉賓1個two shot
主持問問題/反應可以後補單頭
嘉賓唔掂/得一個take叫整大字版叫佢讀啦
利伸:電視台外景做法,如果係廠就一定3機
好想買e2

又有pl mount
忍者v 又support
買啦
但e2 f6
用得PL鏡出Job就唔好用E2啦
有冇人有留意最近個dbiz scheme?

我睇緊d supplier 有咩可以provide
咩黎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞