|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|2

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
唔記得個名係咩,要搵吓先

佢大致原理係colour pick 個environment 嘅local colour
gimbal。我用過最滑最定
係pilotfly adventurer
佢台灣做定大陸做?因為個追焦同鐵頭幾似...
台灣
用緊 小眾野 又輕又穩 payload算唔差 係價錢貴啲
a7siii 流出
睇落個做工都冇乜大改進
個閪mon都仲係嗰個閪mon
https://youtu.be/X-QY1r8H-AU
有人話10:55 係s3既 footage,更有人話同相一樣係用緊51200iso roll緊
但係個color Science真係好垃圾
唔係下放venice個cinetone咩?
又有牌唔駛拍嘢
咩牌?
私片喎
剛剛睇完 即比人刪左
肥水
話有個散熱er-rf mount wor... mk2咪有機會加風扇
好,良性競爭,睇好panasonic
A7Slll

1. Sensitivity 高感光度
A7SIII 擁有全新1,210萬像素背照式Full-Frame CMOS嘅升級感光度, 每一個像素都保持最大面積,感光能力出眾。最高ISO 409,600, 做到前所未有嘅清晰夜攝效果

2. Supreme 4K Video 高規格4K錄影
用A7SIII 拍攝影片有15+級嘅影像動態範圍,影片格式可以做到4K 120p 10bit 4:2:2 All-Intra拍攝,配合外置HDMI輸出可以做到無壓縮16bit RAW檔案!
Eye AF 眼睛追焦功能及Real Time Tracking 實時追焦功能等等嘅自動對焦可以應用至任何拍攝格式

3. Stability 可靠耐用
A7SIII 擁有全新嘅散熱組件,可進行 4K 60p 10-bit 4:2:2 All-I 嘅拍攝超過一個小時。另外高容量電池可以一口氣攝錄 95分鐘嘅影片式或拍攝600張相片,加上全新兼容CFexpress Type A記憶卡,可同時以雙卡錄取4k120p的最高格式!仲有全新多角度翻轉螢幕、全新全觸控選單設計、高達57 支原廠E-mount 鏡頭支援,讓大家可以更可靠地完成專業拍攝工作!
個supreme有啲夾硬
gimmick姐,攞盡個S
不過實片要睇過先知
A7s3 幾吸引
有冇巴打拍開HLG3
想知你哋workflow係點(PR)
我係basic correction 做first grade
然後再係creative套luts

但坊間有人話直接套luts然後先做返basic correction 會比較好

有冇巴打可以解答下

利申啱啱開始自學color grade
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞