|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|2

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
一定啦 有風扇vs冇風扇
如果R出到R5一半咁勁 同a73差唔多 一早都大賣啦 根本canon就係67嚟
畀多唔知幾多萬就係為咗買把風扇
呢個真,R控制幾好,又慳電,個所謂數碼防震其實係處理器filter, 所以會crop, 但handheld呃得下人,行快d就唔得,會shift... 我做到野既,岩成本既咩機都無所謂,不過睇慣canon色啫
留名學野
Crop係其一啦,motion blur先係最大獲
S2試過要夾兩部廢青扇吹住先work
而家買機買邊部好? a7iii?
其實部機我平時用嚟玩舊RF鏡投影鏡影下相,我鐘意推到淡飽和度玩,職業病當然試下係街掃video發覺又唔差wor, 一定好過以前5d3... 有時岩用既唔洗拎咁重當然好啦
For video急用就s1h/bmpcc6k
唔急就可以等下嘅,今年啲機都未出曬
都係頂多幾個shot咋
讀緊marketing想學多啲media嘢
呢排都學緊pr ae剪片
想問各位大佬當初點樣學拍片
有冇乜拍片技巧新手一定要識
影街又好影人又好
同埋有部m50夠唔夠用住先
定拍片又有啲專for拍片嘅機
sor新手勿屌
自己了解下基本lighting同收音setup先
再睇下人地嘅composition 同camera movement點玩,拍自己嘢抄下人地啲技巧都無妨
其實呢行最緊要都係要有美學修養
我梗係試過啦, 我就係嗰個camera Man
本來想等canon果部 睇個勢out budget
但你仲要預D錢買周邊, 電, 卡/SSD/ CAGE 等等
一闊三大
仲有部電腦 個moon store footage個harddisk ef鏡
係咪無防手震
handheld無咁handy
由8月俾黑警打爛機之後,想入手返部新機拍片
希望有Ching推介吓呢家有咩平機抵玩既!
(平時拍下小短片多)(最好機身有防震)
計埋條數都平過c200 fs5之類嘅
係後期hard disk未必夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞