|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|2

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
係真,呢排啲job落哂年底
所以先進修color grade
出面做野work flow都係咁 editor 剪完出xml比colorist

但較過speedchange有可能會轉錯
將speed change過嘅footage另外ren個4444出嚟先俾人grade會唔會好啲
唔會唔得 但盡可能都會用原footage grade

所以我慣左有speed change既會轉返晒做100% speed先過DaVinci
https://youtu.be/tBamfvP6ikA
a7siii +支gimbal 就拍到咁
浸埋落水
想問下用Pelican箱嘅巴打
1510同1535個保護性差得遠唔遠,我見都輕d
你地用開邊款係咪落雨都唔驚
1510,試過3層樓扔落去都無事
咁堅
入面間隔揀邊款好我見價錢都差好遠
我會分踏唔踏箱,如果踏就1510,唔踏就1535
其實兩款都好夠protection嘅
之前有人擺部Red落1535再掉落火坑燒半粒鐘
最後入面乜事都冇
箱冇事姐擺滿鏡頭嘅你又敢唔敢掉落樓
用海綿款最吸震, 但無PAD咁活動性
本身用開ae整motion graphics,成日整完出黎,明明d色好飽和好深,但係用咩格式出黎都係淡d,飽和低d。開始用h264定還是quicktime都係咁。

之後又懷疑係咪project setting個color working space set得唔啱,果d咩sRGB、apple1998...
後尾基本上個個setting都試過晒,都無一個係可以還原到響preview window本身既色彩。

用過幾個播放器,包括quicktime都係唔同色,差好遠。d人話quicktime播會偏光,之但係我upload去好似behance依d app上面播佢都係唔同色。

有無同範疇既ching幫手解答下就黎癲
Mac定win?
macbook pro無論係用encoder定係內置個輸出都係還原唔到preview window隻色,一係就偏淺,一係偏淡,唔夠飽和。
上網睇d人又話咩係果d咩16bit 32bit問題,話32bit要賠返相應既顏色setting先會顯示到出黎,但係我都試過其實效果不大,同埋好似唔係好關我依個問題事
如果佢output係一定會變淺色的話,咁有無可能直接響ae入面做緊既時候已經係顯示output果個格式既顏色,咁就唔洗做既時候一個效果,output出黎又另一個效果

我試過simulate output果個制,可以轉做sRGB...、adobe1998、rec709依d格式去對比返,但係始終到output出黎之後顏色又會差d,一定係偏淺偏淡無論係h264定quicktime
你未cal MON?
應該唔係關cal mon事掛?。。。我又唔係print相實物果吓出事。
我output都係網上既。
簡單黎講係pr 同其他apps/website 個display gamma 唔同
如果你跟pr output 會淺色咗

跟佢setting 同埋你喺pr output 前落上面條link 個QT gamma correction lut 就應該solve 到
大家點睇Brandon Li
gimbal平時點transport
放書包好AR位
呢個問題都困擾左好耐

轉左用resolve 後就無左件事 colour 好過pr太多了
之前睇youtube有個攝影師喺11尺高跌個pelican落地個扣彈開咗倒晒啲機鏡出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞