|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|2

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
但0.64無得落18-35
有黑角
why not a7s ?
lenses?
拎過上手用,覺得麻麻地好用
有無ching想 share Joe Allam 啲 motion graphic template
https://youtu.be/ARoBO6CHGHY
你有?想要
買咗 有興趣一齊夾就pm我
Tg : https://t.me/nihgnuh
完美兼容中文嗎?
兼容中文的
佢有個template 會random gen字 不過始終無英文咁順眼
好想要。願意夾返
有冇人用bmpcc 4k/6k夾Lexar Sl100pro ssd用
手頭有2隻t5 見Lexar個read/write快好多 價錢都差唔多 但驚唔穩陣
想用部A7iii拍vlog, 希望有waveform睇

唔太熟拍片,請問有咩monitor推薦

Budget預3500樓下左右
已pm
Atomos shinobi
有無巴打知外錄機係咩玩法
我睇完好多片都唔太明點解外錄可以上16bit?
邊個位唔明?
咁部機本身個dynamic range 係10bit嘅話
咁外錄機啫係將條片錄落去部機度可以個range大啲?
定係我理解上有根本嘅錯誤
咁個個係咪都會買外錄機嚟錄 好似效果仲好?
假設1個stop DR = 1個波
16-bit raw file = 16個格仔
變做影片嘅方法可以比喻為要將啲波放入格仔再畀人哋
而一格只係可以放到一個波

第一
如果部機嘅Sensor天生就只有10 stops
即係你手上只係得10個波
唔會無中生有變到16個波出嚟

第二
同樣情況10個波放入16個格仔畀人哋
人哋就收到哂所有波
咁嘅情況就代表拎盡Sensor可以發揮最大嘅10 stops DR

另一情況就係你有部16 stops機
但你錄緊垃圾10-bit ProRes
你要將16個波放入10個格入面係無可能
唯有犧牲其中6個波
成品最終都係得10 stops DR

唔知解得明唔明
等其他師兄補充
補充多句
DR受好多因素影響
ISO/ linear同log都已經有好大差別
明曬 唔該巴打 因為一直我都唔明點解突然會闊左range
Panasonic S5好似好正
如果a7iii upgrade上S5值唔值
定買bmpcc好

另外想知Panasonic 鏡頭群如何(S series)
真心唔穩
搞清楚先,平時講嘅10 bit呀12bit係color depth,color depth有可能會影響DR,但color depth同DR係兩樣唔同概念嚟

所謂10bit color即係RGB每個channel都有10bit嘅容量總共就有1024x1024x1024咁多隻色,而8bit就只有256x256x256咁多隻色,越少bit就會越易出現color banding

而所謂幾多stop dr係講緊最高光未到死白同最低過未到死黑之間橫跨左幾多stop嘅曝光

我相信兩者有關係,喺同一條件下12bit record應該比10bit有更高DR,但絕對唔係乜野10bit file就只得10 stops DR,呢個係根本性錯誤,絕對唔係多1bit就多1 stop

好似A7S2咁,internal 得8bit 420,唔通就即係得8 stops DR?冇可能架嘛
都是轉EF
L mount 鏡可以唔駛買
個af唔會因為native mount而好咗

結論:
主力拍片,升
主力影相,stick with sony la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞