|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|2

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
Lab係大伏
Weebill S就去得過
用緊lab so far so good
個air 2就變咗廢鐵
又未去到大伏嘅
係payload細咁解
之前差啲買左lab,最後都係買s,真係幾好
買咗crane 3s
覺得ronin s除咗重啲,係唔會買錯
Dmx
Unreal engine
想買支Gimbal
搵左好耐都搵唔到post原來係呢度
想問下
如果setting 係a73 + 20.8 (1kg多少少)
想旅行用拍下片或者係香港拍下生活片
Feiyu G6max 夠唔夠用
見樓上ronin sc個評價好似都麻麻地
定係智雲有更好選擇?
旅行用weebill開心啲
weebill lab上a73+24105係極限
所以你夠曬用
Crane3s算係上到大機嘅平價gimabl
3s同3lab設計比較新上bmpcc冇咁麻煩
3s payload夠重可以成套無反連ninja v連細v mount電一齊上
唔使夾喺支gimbal側邊
價錢講緊係<5000同<3000比

當有咁上下payload就會貪心少少唔會只係用wide鏡
可能會上24-105用下tele甚至上70-200
Ronin s個sport mode係sensitivity同smoothness都係好過crane 3s go mode

智雲個手柄設計係幾方便low angle
但個gimbal有返咁上下重
揸個陣就好自然近返個身
智雲個柄就會頂住心口
拆咗佢又有咗個display同幾粒制
Ronin s要低炒加幾舊水買個smallrig柄唔使煩

同埋智雲個app係廢嘅 得個virtual joystick同record制
局住要買佢個圖傳同摩打 呢到又2千
但佢影相mode set point係唔會紀錄埋個zoom同focus
俾錢買晒成套system竟然同出咗n年嘅ronin s係冇進步過

同埋喺出面開工
用dji做唔到呢
冇人會屌
但用智雲做唔到呢
啲人就會屌點解唔用dji
大家會係邊度買Transition Plugin
tb
想問點樣學打燈打到靚啲無咁死色
點為之冇死色
打到啲色好硬 好似拎黎純粹照明咁
5000K HMI
咩燈?直射冇柔光?
有無ching用緊nikon z6 z7拍野
請教下setting係點?
有啲light set 係電影專用
拎嚟襯返環境色
方便後製、CG Rendering 用
燈嘅光度視乎你想要啲咩效果,想照啲咩嘢,想照幾多嘢
除左youtube學仲想可以點自學打燈
比如呢?
師兄可唔可以講多啲
思考用燈光嘅原因,唔好為用而用
自然光都可以好好用

好似影product 咁
用嘅光好neutral,
呢個時候我哋會用到一啲中型白色透光帳篷
畀個帳幕過完啲環境嘅光就唔會食埋喺張相到
張相就只會得好均嘅光,即係我哋日常生活見到嘅product image

個主角係件產品,所以產品嘅輪廓理所當然係stand out the most

試吓搵唔同室內境
Portrait就搵唔同輪廓嘅model
Scene shot 搵唔同嘅story board, moodboard再去design 成個lighting

Lighting 對好多嘢都好有幫助
好似有時你要勁多光色嚟營造唔同氣氛
但係可能無gear就要等勁耐,等日落等日出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞