《我的MK妹同桌》(3)

984 回覆
216 Like 6 Dislike
HE呀
到依啲位就好想棄故了
依個世界好撚7多狗公中意挑撥離間
+男人自卑真係會催毁好多野
唔想再體會果種感受
自卑加厹真係好易散
通常都係太自卑,搞到對方無引,自卑果個更加自卑,最後比厹乘虛而入
最唔明白嘅係佢mk 嗰陣又咁信任佢,改晒啲壞毛病之後就好似咩都信唔過咁
人一唔安定就會亂諗
最弊明明係呀強自己叫人改變,呀詩愛佢先會變,咁嘅女仔都唔信得過?
如果阿強識咁諗就好
等你
係呀詩生日嘅時候,我送咗部iphone4俾佢。

嗰陣儲咗好耐錢㗎,平時出去拍拖已經洗唔少錢,雖然呀詩總會體貼我,驚我會無錢,成日都嗌話食平啲,然後出街都會左度右度咁,所以生日想送好嘅嘢俾佢。

如果將咁樣搬嚟依家嘅話,實會有連登仔話港女就係咁樣俾人縱出嚟。

但我自己並唔覺得呀詩有幾港女,平時慳家嘅佢,食麥當勞絕對唔會加大嘅佢,自從出咗廿蚊餐後,就無再食過其他餐,連食個shake shake薯條都要左思右想。

佢成日都話唔想成日洗我錢,佢自己本身住公屋無乜錢,而我家境ok,咁幫呀詩出埋我又唔覺有啲咩,但佢依然堅持。

所以我覺得有時要縱、要寵都要睇人,而呀詩係令我覺得值得、同埋應該要寵佢嘅人。

為咗儲喱舊錢,我可以話用盡所有法寶,出曬奶力。

當時一部iphone4嘅價錢落係4000左右,係nokia新機嘅3、4倍。

除咗平時買點嘅錢儲起佢之餘,自己食飯揀啲勁平嘅嚟食,係經濟學嚟講,要增加收入,就係要開源同埋節流。

節流已經做咗,但靠節流係唔會夠的,你仲要想辦法開源。

而最好開源嘅方法就係⋯⋯打、斧、頭。

嗰陣我係無返part time嘅諗頭,我身邊有啲朋友去M記、KFC返part time,但我唔想返。

落街幫呀媽買嘢,打廿蚊斧頭;出去玩拎零用錢,條數開大啲,食個差價;開學要交嘅書簿費,全部作大條數,回條就唔會俾呀媽睇,已經係去到自己簽回條。

辛辛苦苦r完啲錢儲起佢,而且4000蚊唔係一條細數,真係儲咗幾耐下大佬。

我連去買iphone都要去蘋果專門店,擔心去其他地方買無咁好,俾錢都係拎身上嘅現金俾,依家諗返起真係好傻仔,應該換曬500先去買囉屌!

好彩個收銀係專業嘅,抱住100幾十都係錢嘅專業態度收我啲錢。
live
pish
但係又好冚
諗起便秘個潮文
永遠得唔到好嘅回報嘅呢啲行為
100正評 加更2
呀詩正日我哋舊嗰班朋友再次出嚟,大家都話好掛住上年一齊玩嘅日子,我哋都無變,變嘅係蕃薯仔同子晴。

出到嚟尷尷尬尬,彼此無乜接觸。

只不過其他人驚訝蕃薯仔變咗咁多嘅???

可惜啊,蕃薯仔個性格都無乜點變,都係頭耷耷咁,佢應該係大家口中嘅靚仔毒撚,毒撚型佐助。

而我知道嘅係,就算蕃薯仔變成點都好,甚至嗰件事發生過後,佢嘅心意都一直無變。

我相信佢都仲係鍾意緊子晴。

點解?

因為條撚樣暑假返嚟就同我換咗部Iphone4,用得Iphone都非富即貴啦!叫我哋感到羨忌。

嗰時啱啱開學,坐係佢隔離嘅我,偷偷瞄到蕃薯仔個lock screen係同子晴嘅合照。

而嗰張合照,並唔係佢哋自己自拍影嘅,而係班相。

我當下睇到呆咗,蕃薯仔將佢同子晴企埋一齊嘅班相放大做咗wallpaper,雖然佢喱個舉動好有創意,幾搞笑。

但我笑唔出。

可能會有人笑佢傻仔,不過我係俾佢感動咗,俾佢嗰種傻仔般嘅深情感動。

我唔會仆街到笑人哋嘅深情,當時我俾蕃薯仔搞到起曬雞皮。

幫呀詩搞完生日會,大家係歡笑中度過,我照舊送呀詩返屋企,係樓下嘅時候,呀詩調皮地問:「禮物呢?」

「你真係呢,今日成班人出嚟玩仲要禮物啊?」喱條友好貪心啊。

「咁你係我男朋友嚟㗎嘛,又唔係我朋友。」呀詩扮咗個鬼臉。
阿詩真係好傳神
然後我係書包拎咗份禮物出嚟,我專登用個袋收埋。

「哇!!!」呀詩一陣驚呼,我就係期待佢喱個反應。

「好貴喎大佬,發咗達啊?」就算佢嘴上嫌棄我洗咁多錢,但個表情睇落唔係喱一回事。

「依家瞞住我儲儲埋埋咁多錢啦下話?」係喱句說話入面,我聽到嘅只係呀詩滿足嘅笑意。

「喂,儲得好辛苦㗎大佬!」

「咁你唔鍾意就攞返嚟啦。」我伸手打算搶返嚟,你唔用我用啦,仲買咗女仔應該會鍾意嘅白色機。

「你都痴線嘅!有⋯⋯有邊個唔鍾意錢啊?」佢拎住部機收係背後。

我食個勢雙手伸到呀詩背後,捉住佢雙手,變成攬住佢,用力地將佢向自己懷裡抱著。

「啊⋯⋯」呀詩俾我喱個舉動嚇親,輕輕地驚呼一聲。

「嗯⋯⋯」接住落嚟係俾我用力地抱住,低聲呻吟咗一下,嗰一下叫聲實在太過美妙。

「做乜姐你!」呀詩郁都郁唔到。

佢越爭扎,我越興奮!哈哈哈!

「我係你男朋友嚟㗎,實比其他人特別,要好似依家咁,你先唔會走。」我認真咁講。

「我都唔會走⋯⋯」呀詩輕聲細語,再嚟係我臉上用力地錫咗一啖。

我滿意地笑了,最後都有講咗句生日快樂。

送別呀詩後,返到屋企就見到佢係facebook上面曬命啦,實要po啲生日文先安樂,咁佢打咗啲咩就唔講啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞