《我的MK妹同桌》(3)

984 回覆
216 Like 6 Dislike
唉心好痛
樓主究竟經歷左幾多
好多謝你!估唔到依家仲有新讀者
的確喱個可能係大眾嘅故事,但正正因為咁先容易有共鳴吧?
我會繼續努力寫多啲好文㗎啦
錯過咗一個人地比機會你嘅moment
之後你做返幾多野都返唔到轉頭

喱樣真男女都一樣㗎
我經歷唔多其實
其實都係聽多啲唔同人嘅故事
自己想像下,代入去
然後成為自己嘅嘢,亦係自己創作嘅靈感
當然當中係有啲自己嘢啦
見到呀強,我從佢身邊走過,心中除咗一丁點生氣嘅情緒之外,就係失望。

但其實怪唔到呀強,因為呀強已經愛我好多好多,如果佢係唔夠愛我嘅話,我又點會察覺唔到?我仲會好似依家咁?

我諗我會一早嬲咗佢,甚至乎唔會在乎佢點諗吧?

但依家,我真係嬲唔落,而且仲好在乎佢感受。

即使對佢再失望,都去唔到嬲。

就算我唔向後望,我都知道呀強會一路跟係我後面。

坐地鐵嘅時候,我同呀強分別坐係對面,明明曾經咁熟悉,卻搞到好似陌生人咁。

我都唔知此時此刻點樣做先好⋯⋯

就咁拖下拖下咁等時間過,回過神來,已經去到屋企樓下,但呀強仍舊緩慢地跟係我後面,同我保持一段距離。

「仲跟住嚟做咩姐?」我停下腳步,我明知故問,以我對呀強嘅了解,佢係一定會跟到我屋企樓下,由我出補習社就知道。

佢就係會咁傻仔,當鍾意上一個人就會愛到底。

只係佢太愛了,只係識得緊張我,而忘記咗自己嘅大傻瓜。

我寧願佢多放啲心思係自己身上,為自己前途思考一下。

我覺得喱度就係我哋落車嘅地方,去換下一班地鐵。

我哋彷佛置身係中環站,我哋一同坐藍色港島線嚟,一個要去荃灣,一個要去東涌。

「頭先係我唔啱,我知錯啦。」呀強係後面抱住我。

熟悉嘅溫暖又再一次出現,我個心軟曬。但喱個擁抱差咗三個小時。

如果三個小時前,呀強佢係巴士上追落嚟,我諗我再辛苦都會同佢捱落去,依家係唔同咗就唔同咗。

同一樣嘢,唔同時機出現都可以有差天共地嘅分別。

頭先返屋企嘅中途我左思右想,都唔夠喱一瞬間俾我嘅感覺來得堅定。

因為頭先我仲係度猶豫緊係咪應該提分手,但依家因為一個擁有,所以猶疑嘅事好似有咗結果,突然從複雜嘅思緒當中劈開一條路。

「不如我哋分手啦?」
希望阿強仲有得救
冇啦
最需要你既時候你唔出現
咁之後你都唔需要再出現
呢句好中 個心好痛
其實有無諗過追返人
唉,知道又如何?佢咪又散
我用盡全力爭脫呀強嘅擁抱,即使心有不捨。

然後道出分手一句。

拍拖咁耐,我都未曾講過分手兩隻字,亦因為咁,我哋都知道喱兩隻字當講出嚟嘅時候係幾咁有分量。

甚至會覺得「分手」係幾咁絕望嘅詞語。

呀強到分手嘅最後,都仍舊咁溫柔。

我凝望那張熟悉嘅臉龐,時而帥氣,時而稚氣,呀強唔係咩靚仔,但對我嚟講卻有說不出嘅魅力係度,獨一無二。

覺得佢隻手大到可以包住我,係一個好可靠嘅靠山。

之後要再搵個好似佢咁愛我嘅人,相信唔會再有第二個⋯⋯

最後我都係將分手講咗出口,我就無得比自己後悔。

我望一望呀強手上嘅手錶,好耐以前,佢已經慢慢無將手繩一路帶係手。

只有間唔中條手繩先會出現係佢手上面。

每次望到條手繩,我都會諗起呀強當初為咗買俾我,大費周章咁跑去旺角再買俾我,嗰一刻嘅感動彷似昨日一般。

我哋只不過係經歷每對情侶會經歷嘅事,再普通不過嘅事,由濃濃的愛,轉為淡淡的情。

呀強只係懶得戴係身上,但唔可以因為佢唔再戴係身,而質疑佢唔愛我。

只⋯⋯只係⋯⋯一種再無以前咁重視嘅感覺罷了。

就好似今日咁,佢仍舊愛我,出現係補習社樓下,只係以前佢好好重視,會跑上車搵我。

「都已經唔同咗,我哋之間都唔同咗,我唔再係以前嘅MK妹,你都唔再係以前為我努力嘅李建強。」

原來我哋都不知不覺唔同咗,長大了。
我可以俾佢嘅,只有最後嘅溫柔,我知道咁樣會唔好,大家都會有留戀。

但我都係忍唔住內心嘅衝動,最後都係喺佢臉上留下唇印。

佢唔會明我最後一吻係幾咁不捨,對唔住,我未去到唔愛嘅地步,只不過我哋再咁樣一齊落去,最後只會大家辛苦,然後不歡而散。

我唔想我哋要嘈到不可開交先分手,咁樣分手好肉酸。

「都已經唔同咗,我哋之間都唔同咗,我唔再係以前嘅MK妹,你都唔再係以前為我努力嘅李建強。」

「就算分咗手,你都係我好好嘅朋友嚟⋯⋯」

「如果你覺得見到我會好辛苦嘅話,我哋唔好搵大家會係好事嚟。」

「多謝你由一開始都對我咁好⋯⋯」

「我一直都好幸福。」

「掰掰啦。」

你唔知嘅係⋯⋯

我話唔好搵大家,其實係口是心非,我真正並唔係想咁,但現實除咗殘酷,仲有無奈。

你唔知嘅係⋯⋯

轉身離去嘅時候,我隻眼已經紅曬,臉上有俾眼淚𠝹過嘅痕跡。

你唔知嘅係⋯⋯

我因為不捨而唔俾自己回頭⋯⋯
我們都是這樣長大的
樓主寫得好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞