《我的MK妹同桌》(3)

984 回覆
216 Like 6 Dislike
樓主仲有好多人係度架
你唔出文 邊推得落手
LM
子晴一開頭支支吾吾咁,俾我左推右推佢先肯講。

「蕃薯仔跑過嚟然後問我係咪嬲佢,傻呼呼咁⋯⋯」我俾佢嗰個咩「傻呼呼」嘅形容詞搞到笑咗出嚟,係咪平時作文用開㗎?哈哈哈!

「笑咩姐⋯⋯」

「好啦好啦,唔笑唔笑!」

「我咪話無囉,見佢陰陰嘴係度笑,又唔講嘢咁,不知幾尷尬。」

「跟住佢問我⋯⋯問我⋯⋯其實有無鍾意佢!哎呀真係好醜死怪,無論係當場聽到定係依家講返出嚟都好尷尬啊!!」

平時成座冰山咁嘅子晴,依家成隻雀咁。

「聽到我都毛管戙,跟住呢跟住呢?」

「周圍又咁多人,邊個叫佢揀啲咁嘅地方表白姐!我⋯⋯我都唔⋯唔知點好!」

「跟⋯跟住咪拒絕咗佢,話依家唔想拍拖住囉⋯⋯」

「哇!唔怪之得佢咁嘅樣返嚟啦。」我回憶今日發生嘅事,所有嘢都連接一齊啦。

「下?佢咩樣啊之後?」輪到子晴好奇啦,又係你自己搞成咁嘅,但又關心人哋點。

「佢之後返到嚟咪坐埋一邊,垂頭喪氣咁囉。」

「我⋯⋯係咪唔應該咁做啊?」

諗深一層,子晴又無乜經歷,又唔知應該點做,我自己俾佢多些少經驗,但其實好多位我咪一樣唔知點做好,所以無話一定嘅其實。

「咁你當下你唔想都無辦法㗎。」點解會係我安慰返子晴轉頭嘅?

「啊⋯⋯我依家又有啲後悔添。」有時就連女仔都未必會明女仔諗啲乜。

「但你做咩會後悔先?你自己要搞清楚喎。」作為好朋友,可以俾嘅意見得咁多。

「嗯⋯⋯我⋯都唔係幾清楚啊⋯⋯其實知佢用咗好大勇氣,唔知佢仲會唔會有下一次表白⋯⋯覺得好似錯過咗,就唔會有咁,我係咪應該主動啊?」

唉,睇怕其實子晴心入面都有答案,佢只不過係想我講出佢嘅答案,認同佢姐。
仲睇緊架依然正評唔到啫
就算我唔講啊,子晴都會有佢嘅選擇啦,依家佢需要嘅係人哋支持佢。

我自己覺得啦,子晴其實係鍾意蕃薯仔嘅,至於點解啦喎,我都唔係好明,兩個人平時交集又唔多,尷尷尬尬咁,講句說話都怕怕地醜,除咗我哋成班起哄下佢兩個,都真係無乜相處。

感情咁複雜嘅嘢,難以滲透。

老實講啊,我都唔係幾睇好佢哋兩個,就算一齊咗都係咁話。覺得佢哋兩個嘅愛情好似係活係自己想像、幻想入面咁。

兩個人一直都保持緊距離,都唔係真正咁了解對方嘅⋯⋯

起碼至少好似我同呀強咁,互相了解先係㗎嘛。

但原來,係我錯。

我同呀強,就係因為了解而一齊,亦因為了解而分開⋯⋯

自從分開座之後,呀強成績又去返以前咁,本來我唔會點樣干涉呀強嘅成績,佢想做咩亦會由佢去做。

咁佢不嬲都唔鍾意讀書,佢只係因為我先會專心上下堂。

但就連分班選科,佢都好似無乜自己想讀想去做嘅嘢。

我知道嚟緊高form喱幾年好重要,尤其是我哋喱屆係開頭嘅白老鼠,一眨間兩年就過,我都需要為自己前途諗。

其實現實啲講,係我無得揀⋯⋯

唔通靠個咁嘅老豆,屋企人幫我諗?

我真係無邊幾個人可以依靠⋯⋯只有得呀強可以成為我唯一一處避風港,我好想一直係佢保護下過埋一世。

當時真係一諗就一世,對於未來有無窮無盡嘅幻想。同呀強一齊住,一齊返工放工,打拼,然後結婚,生小朋友,一路到老。

咩都諗好曬㗎。

係將來嘅藍圖入面,全部都係佢。

最後佢都係臨急臨忙揀好科,然後同我讀唔同班。就算內心入面有失望同失落,但又可以點,可以嘅當然會想同班,但前途比起愛情,原來嚟得更重要。

當一個選擇前進,一個選擇原地踏步,就已經足夠辛苦。

一段感情入面最難嘅,並唔係點樣開始,而係你哋點樣行落去。
live
sad
最尾兩段啲經睇到啲回憶番哂黎
加速
上咗中四之後,班上面嘅氣氛完全唔同曬,以前低form嗰陣仲係好多吃喝玩樂,但喱一班,唔知係咪因為基本上都係由全級頭20-30名嘅人組成,個個都好專心讀書。

明明我哋又唔係啲咩名校,但讀書嘅人佔嘅比例都算多。

所以啱啱入到喱班嘅時候,我都好唔慣。

認真做筆記,唔係好似呀強臨急臨忙咁搵功課抄,今日小息係做緊聽日嘅功課。

傾嘅話題係出面邊個補習好⋯⋯

我真係就嚟悶死,我更加無辦法融入佢哋嘅話題。

之但係,我亦都慢慢受到感染,因為本來成績算好嘅我,係佢哋面前我瞬間做咗墊底嗰個。

我好唔鍾意喱種感覺,本來好勝心算強嘅我,變到接受唔到,我亦都唔覺得自己頭腦會同佢哋有咁大差別。

講醒目,佢哋唔會係醒目嗰群,佢哋只不過係勤力讀書姐,甚至乎我會覺得佢哋都唔太識得做人。

佢哋可以做到嘅嘢,點解我做唔到?

所以中四我都開始慢慢放多啲心思係讀書上面,當我開始向前行嘅時候,先發現,原來呀強一直都係我後面。

我一路都知道,佢好愛我,就算有時佢會變得冷淡,看似感情淡咗,凋謝咁樣。但其實佢依然愛我,只係彼此愛嘅方式會隨住時間而改變罷了。

好似生日咁,佢努力儲錢買部Iphone俾我,只不過我需要嘅並唔係物質上嘅嘢。本來物質上嘅嘢唔會長久,我自己都唔知點解會咁認為,我都需要錢,我屋企又窮,細細個擁有嘅嘢又無人哋多,人哋有靚靚嘅玩具,我只能夠係一邊睇人哋玩得好開心。

就算係咁,我都好珍惜呀強為我做咁多嘢嘅心意。
我從來都唔會質疑佢唔愛我,但我會想同佢心靈上同步。

我想佢用喱份愛我嘅時間,去增進自己。

如果當初我哋學識點樣分配時間,更加有效率,達到雙贏局面,你話多好?

只不過當初就無如果。

我中四努力地爬入我哋頭中間嘅時候,呀強只係顧住拍拖打機打波,我嘅擔憂,只係淪為佢覺得煩心嘅壓力。

分手嘅念頭,一早就萌生係心裡頭。

「你無諗過會有一日同呀強分手咩?」當子晴問起我嘅時候,我就早有幻想過。

兩個結局都有幻想過。

話無諗係呃人,就算再夾都好,難免會想幻當嗰個人唔再係你身邊,唔再出現係你身邊嘅時候,先會確認自己究竟有幾愛佢。

如果你未曾幻想過,係你愛得唔夠吧。

如果你連幻想下佢離開你都覺得痛嘅時候,到無哋真正分手,會痛上好多好多倍。

「話無你會信咩?」我苦笑地回答。

「咁係點㗎?」子晴好奇。

「世界末日咁囉。唔知聽邊個講,15、6歲時鍾意一個人,會係一生中最難忘嘅人。我諗呀強就係我最難忘嘅人掛?」

「有無咁誇張啊?」子晴佢半信半疑。

我無回答。

因為當真係發生係你面前嘅時候,係一啲都唔誇張。

邊個話提分手嘅人唔痛?被分手嘅人先痛?
你唔會知咁樣需要嘅勇氣遠遠超過你表白時嘅勇氣,光係要做喱個決定,都已經好艱難啦。

升中五嘅暑假,我想學下其他人咁去返下暑假工,儲定錢去補下啲補習班,自己啲數唔好更加需要惡補一下。

反正暑假又無乜嘢做,去搵下錢無壞,亦都想改變自己,一路以嚟我都不停地改變緊自己,我想自己變得更加好。

我搵咗屋企附近嘅KFC返part time,暑假好多時間返工,都係啲手板眼見功夫,好快就上手,直至有個新嚟嘅MK仔,令我勾起返以前啲回憶。

「呀詩?」我一開工,就有把熟悉嘅聲音叫住我。

「咦?你又係度嘅?」喱個樣貌仍舊MK嘅MK仔,係呀彥以前嗰堆嘅MK仔之一,個朵叫「雷哲」,因為佢平時就好雷。

我依家唔敢叫佢個朵,覺得我撚柒⋯⋯我嗌唔出口。

「第一日返工啊嘛,儲錢養條女啊,條女大咗肚。」雖然佢轉咗髮型,由以前個陰長到淨係睇到一隻眼,變為飛機頭,架飛機睇嚟幾大架。

但深邃嘅黑眼圈,喱一兩年都無變到。

「係啊?大個仔啦喎,做人老豆啦喎。」除咗恭喜,我都唔知講咩好。

「依家先知做人老豆唔易。」一個MK仔無聲的慨嘆。

係幾抵死嘅。

成日都想扑嘢唔戴套。

「係呢,呀彥仲有無搵你啊?」雷哲佢把火好似收曬咁,以前成大班人好鬼囂屎㗎,雖然我都係佢哋一份子,但我自己知唔會去到咁盡。

依家嘅我,真係唔再係以前嘅MK妹。
加速
fast
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞