《我的MK妹同桌》(3)

984 回覆
216 Like 6 Dislike
一個月後返來,Live 咗
兩邊視覺啲用字太相似有啲怪
幾日返黎一次
「無啦,做咩?」我不慍不火地道。

我唔係太想提起以前嘅事。

「佢依家仲成日話掛住你姐。」我聽唔出呀哲嘅說話係甜言蜜語定點⋯⋯

「係咩?」我依然冷冷地說。

「不⋯⋯不如你做我呀妹啊?咁樣你哋遲下見返都易啲啊。」

聽完後我就知喱啲都係男仔氹女仔講嘅嘢,嗰時班MK仔對身邊啲MK妹都講唔少啦。

依家仲興招細佬妹?

「我都唔需要呀哥。」我輕輕一笑,已經對佢算係客氣。

之後佢都無乜點再講,但同事之間都會接觸下,如果唔係返工,我可能未必客氣。

就算呀強無為自己諗,但比起其他男仔啲花言巧語,已經係清泉啦⋯⋯

嗰日放工,收工我同呀哲禮貌性say個bye,咁啱俾嚟接我收工嘅呀強睇到。

我好開心佢會嚟接我收工,女仔俾自己鍾意嘅人接收工,好容易就會心花怒放!

與此同時,我有不祥嘅預感,覺得呀強睇到嗰一幕會亂諗嘢。

果不其然,一張呷曬醋嘅表情印係臉上。

要我氹幾耐先氹得掂啊?

仲要叫個女仔氹⋯⋯真係攰上加攰,但見到佢都特地為咗我而嚟接我收工,我幾攰都撐住。
喱幾日忙緊無時間出文sorry
我返嚟報到啦
上面啲回覆好一致
發現你哋好有默契
一唔係統一催文
一唔係統一嗌口號
一唔係統一都係覆表情
對唔住
我盡咗力了
因為呀詩本來性格時而柔弱,時而剛強,所以我先考慮用咁嘅方式呈現。
我寫嗰陣腦海係幻想出一把女聲㗎
如有不足,盼望見諒
又或者講下有啲咩地方可以改善下
書生好努力㗎喇,加油
你係咪唔滿意?
最起碼我覺得唔會個個都用'鳩fingfing'嚟形容無聊冇嘢做
Sor你都啱嘅
我會改進下
唔係
只係覺得好有趣好有愛

Btw 今晚會加加速
加速
盡力啦巴打支持
唔爛尾點都睇到尾
我以為我幾攰都撐得住,但當一開學嘅時候,我開始攰到仆街。

因為又要返學又要返工,甚至仲要補習,以我之前辛辛苦苦賺落嚟嘅part time錢,根本唔夠俾咁耐嘅補習費,三個月就會洗曬我辛辛苦苦儲返嚟嘅錢。

搵錢真係好難。

搵快錢可以好易,但真係認認真真靠自己努力搵錢,喱樣先難。

係喱啲時候,我都驚自己撐唔過去,會放棄嘅時候,我最需要嘅,其實係呀強嘅支持。

但佢只係想我多啲時間陪佢。

我都想可以係佢身邊扭下計,可以卸下身上嘅包袱,明明之前係佢面前我可以做返自己,但依家我好似要學返點解堅強咁。

一直以來視佢為我嘅避風港,卻開始刮起狂風暴雨。

最後一次嗌交,喺係佢送我去補習社嘅途中。最近我哋都一直係度嗌交,慢慢係度消磨緊我同呀強嘅愛。

我知佢努力就想維持好似以前咁,但忽略了最重要嘅現在同將來。

如我所預料,呀強因為我少咗陪佢,覺得我係打工嗰邊對住個MK仔仲多過對住佢。

「你唔好再當我係以前個MK妹啦好無?」我忍唔住,我已經好努力咁改變啦。

「係,你依家唔係MK妹,係女神啊嘛!女神實唔同啲㗎。」聽到喱句之後啲火就上嚟,我只係感到佢依家對我極唔信任,衝動嘅我明知隔離補習社仲有一段距離,我都即刻衝落車。

架巴士一埋站,我落車後,就開始後悔。

莫名其妙地感到後悔,覺得自己衝動。

我緩緩地向前行,架巴士離開嘅時候,我仲向上層最後嘅位置瞄了一眼,呀強都係無落到嚟,只見佢目光呆滯咁,亦都無望落嚟。

架巴士就咁樣開走咗。
係人海茫茫入面,我好似搵唔返自己咁,像極一個迷路嘅小朋友。

行到下一個巴士站,我以為佢會係下一個巴士站等我,但無出現到。

再下一個巴士站⋯⋯

再下下一個巴士站⋯⋯

我依然傻更更地期盼著,仲驚佢會唔會係人堆入面搵緊我,焦急地搵我,但搵唔到我。

所以我會四圍望,想搵返呀強。

仲行得特別特別慢,我搵到隻眼酸曬,嚟迎接我嘅,係一次又一次嘅失望。

直到補習社樓下,都係唔見佢身影。

係我最需要呀強嘅時候,剩底嘅,只有自己。

一種孤獨感,無人愛嘅感覺湧上心頭,今次我無俾到眼淚留出嚟,亦決定咗要自己堅強。

就算啲眼淚係眼眶打轉都好,我都唔可以俾佢流一滴落嚟,我同自己講。

我遲到,今堂我都無心機上,只係將啲嘢照抄就算,返去再溫。

難捱嘅兩個鐘嘅補習,已經搾乾我最後一絲力量,攰上加攰嘅身體,再嚟感情打擊,我唔知點樣先可以提得起勁。

一出補習社,見到呀強已經係門口等我。

今次,我再無好似頭先咁需要佢嘅感覺。

喱個時候先發覺⋯⋯

原來當一個人好需要你嘅時候,你無出現。係點樣補償都補償唔返,失去咗嘅感覺,係好難再搵得返。

之後再出現嘅時候,已經係我唔再需要你嘅時候。
垃圾強
今日一炮過睇曬1,2,3. 而家開始Live 追。
雖然無咩文化可以比咩意見你,邊度寫得好或唔好或可以改進,講講自己感受希望係對大大最微薄的感激。

一開始追求既階段,真係好甜蜜,好舒暢,老婆見我由朝早8點到10點一路對住個電話淫笑。睇得好輕鬆,直頭覺得自己年輕左15年。 無錯,我中學溝女“追女”都係用msn既。 都有少少後悔其實細個都有D野無鼓起勇氣去嘗試,鼓起勇氣去踏出當年直徑10cm的 comfort zone. 鼓起勇氣去同最愛的人表白。好有共鳴。
熱戀階段,現實上愛情就係殘酷,無論如何都擺脫唔到熱戀不及追求時候的刺激。不過情節緊湊爽快,一篇接一篇咋一聲無曬。
啊詩段比我其實好有驚喜,尤其係回帶返追求時期既情節,果種曖昧同時又摸唔透對方既game theory。雖然唔係咩新鮮手法,新鮮情節,甚至係一個平庸既題材,不過就係睇得好爽。。。
加油!! 用啊強的言語黎形容我現在的感覺是。
我好提子你可以寫出這一篇好文!
真係好到肉
有時心態上嘅轉變真係可以好快
錯過咗一個人地比機會你嘅moment
之後你做返幾多野都返唔到轉頭

樓豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞