《我的MK妹同桌》(3)

984 回覆
216 Like 6 Dislike
有呢啲野先成就到而家嘅我哋
預計喱兩、三日會完故

喱兩日會出多啲

算一算個劇情其實都差唔多去到最後了

先係度講返聲多謝咁多位一路支持
覺得中學生拍拖到最後會分手先係正常
仲留喺度睇緊嘅揮揮手
咁細個真係難keep既 但覺得用返果個年紀黎講 呀強唔係真係咁廢 呀詩都唔係處理得好好
原來當一個人好需要你嘅時候,你無出現。係點樣補償都補償唔返,失去咗嘅感覺,係好難再搵得返。

之後再出現嘅時候,已經係我唔再需要你嘅時候。

好sad...... Timing呢啲嘢真係無得講 唉

諗起自己15 6歲時鍾意嘅嗰個人 可以日日sms傾到唔願瞓 上堂又係咁偷偷地喺櫃桶sd 嗰時啲電話直程唔使望mon 就咁㩒制都知自己打咩字
初中到高中真係最青春嘅時光
其實真係好心酸 睇完真係明左好多女仔既諗法
我就覺得
係濃濃嘅鍾意 變成淡淡的愛
再變成感情/習慣
少sad
但好寫實
好評!
返到屋企,我係間房度唔知喊咗幾耐,我仲忍唔住打開第一年呀強送俾我嘅嗰盒心心,拆開佢嘅心一個一個咁重溫一次。

真係自虐嘅行為,喊得仲更加犀利。

然而子晴係喱個時候MSN我⋯⋯

子晴:同你講樣嘢啊~

我:?

子晴:我同蕃薯仔一齊咗!

我睇到喱句暫時將我嘅情緒拉出嚟,我嚇咗一跳,失驚無神就一齊?

不過我知我勸都唔會勸得掂,子晴佢一早有自己想法。

我:啱啱一齊?

子晴:係啊,我第一時間就同你講啦。

我:咁⋯⋯我都同你講樣嘢。

子晴:?

我:我同呀強分咗手。

子晴:下?

子晴:點解嘅?唔係一路都好地地嘅咩?

我:好多原因啦

我都唔想講太多,原因複雜到我都唔想講,打開Facebook,入面有好多地嘅回憶,我嘅Icon係我同呀強嘅合照。

望住張Icon覺得痛,同埋辛苦。

思考幾秒,就狠下心換咗張Icon,同埋將自己嘅感情狀態轉返single。

心中仍餘有陣陣後悔感。

嗰晚我都喊咗好耐,個心好痛,呀彥嗰一次都唔覺得咁傷心。因為我知道失去呀彥,我仲有呀強係度錫住我,但今次⋯⋯

失去呀強,我覺得失去咗全世界、失去所有。

再無人會咁樣錫我,寵我,咁愛我。

Facebook底下嘅留言,我唔係太想理,而且我唔多唔少感覺到,呀強並唔會主動搵我,我哋會咁互相唔理,一直持續下去吧?我估。

果然,返到學校,我哋都無再碰面,可以話,成個世界變曬咁。
追左咁耐。終於追到差唔多完故
好想快d完 唔想一直無了期拖落去
又唔捨得真係完
人真係好矛盾
作者真係寫得好好。
行多一步所有事都唔同
不過命運嘅嘢冇得強求或改變
可能係最好嘅時間去離別
之前有人係咁話唔想sad end
但睇到呢度我覺得唔係書生唔係唔想happy end
而係呢對人係寫唔到happy end 出嚟
然而子晴同蕃薯仔好似有啲好微妙嘅氣氛,如果唔係我知道內幕,應該都唔會察覺吧?

我有好奇過佢哋又點解無啦啦一齊?但依家我嘅狀態,根本無暇理會。

就算心情再唔好,都需要將眼前嘅嘢處理好,今日嘅小測,我完全寫唔出啲咩。

第一次交白卷⋯⋯

Econ啲小測多之餘,仲要背佢啲概念,係識就識,唔識你都無得靠估靠吹水。

我今日全日都係度失魂落魄,放學又有補習,身上嘅壓力未曾減輕過,真係好辛苦⋯⋯

壓到你抖唔到氣咁。

放學就要衝去補習,補習用嘅全部都係自己錢,一丁點都唔可以浪費。

一出門口,就撞正勿勿忙忙出班房嘅呀強,再一次見到,心入面就算幾辛苦,幾難過,我都唔想俾佢見到。

向呀強扮出一個可以呃到自己嘅微笑。

只要呃到自己,呃到呀強,就夠。

自己成日笑呀強係傻強,但原來自己都係一個笨蛋。

一個大笨蛋。

無幾耐就出現一套女主角冒著雨鬧男主角「大笨蛋」嘅電影。

——那些年,我們一起追的女孩。

我俾佢似層相識嘅情節,同埋青春熱血吸引,喱一套有別於以往台劇MK嘅風格。

我隻身一人去戲院自己睇,之前都未曾試過自己一個去睇戲,今次真係破曬例了吧?

兩個人互相錯過喱一part好似我同呀強,如果我哋都係足夠成熟嘅時候相遇,我諗唔會有咁多問題吧?

睇喱一套嘅時候,只有滿滿嘅感觸,但無喊到,係感動嘅,可能主角係男仔,無咁多身同感受吧?

係離場嘅時候,我係太古城UA度睇,要行樓梯出返去,我見到呀強行係我前面,估唔到咁都會撞到⋯⋯

而且佢似乎係自己一個人嚟睇,我哋頭先一齊係同一個場,睇住同一套戲。

唔知大家係咪諗同一樣嘢呢?我不禁感慨起來。

我哋又巧妙錯過一次相遇,我默默地苦笑。
加油唔好爛尾阿
sad end都要收好d阿
失去呀詩後,我睇咩都係灰色。

當晚嗰一幕點樣都揮之不去,我曾經諗過不擇手段咁去追返呀詩。

去佢嘅補習社度一齊補,每日都等佢放學,每日都SMS佢之類嘅。

但諗諗下,冷靜落嚟,知道咁樣做呀詩只會越行越遠,如果我自己受到咁樣嘅待遇,我都會走夾唔唞。

只會越逼越緊,然後令呀詩抖唔過氣,真正愛一個人,係應該令對方覺得舒服,而唔係將自己嘅愛強加係對方身上。

教識我喱樣嘅,竟然係蕃薯仔。

係一次放學打波,打到天色都暗落嚟,我同幾個波友去男更衣室吹下風扇,抖下先再走。

抖到咁上下,差唔多個個都走曬啦,我先走。

自從失戀過後,我更加習慣自己一個,因為當自己一個嘅時候,先可以好好地沈澱自己嘅感情,思緒會更加透徹。

係,同朋友一齊歡樂,係會令你忘記傷痛,好似打咗暫時嘅麻醉針一樣。

但你返返去自己一個嘅時候,左右兩旁嘅空虛感會四面環繞地襲擊你。

反而自己一個嘅時候,有時諗起呀詩嘅時候會痛,但可以好好地反省返我哋之間嘅問題。

而我諗深一層,令我覺得最苦嘅回憶,莫過於呀詩所講嘅一字一句,佢希望我去做嘅嘢,全部都係啱嘅。

佢想我讀好啲書,我反而吊兒郎當,我根本⋯⋯

根本無為過我哋兩個諗。

甚至最可恨嘅,係連我自己都無為過自己諗。
新讀者LM
追完前邊都有啲sad
加速
喂,唔好洗白垃圾強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞