《我的MK妹同桌》(3)

984 回覆
216 Like 6 Dislike
歌仔都有得唱啦,分手要狠~

唔好拖
文呢
2點幾夠深夜未
起碼四五點啦 老規矩
呀詩好耐都無覆到我,我又淆底唔敢成日搵佢,我唔知點做先好⋯⋯

由半年前我就一直好迷惘,唔知點做先好,一到喱到就好徬徨,亦唔知有無人明我嘅感受。

一唔知點做就驚,就無信心,唔安心咁。

以前我話會努力俾呀詩幸福,除咗有時懶之外,我都真係放好多心機落去㗎啦。

但偏偏好似越做越錯咁。

除咗講對唔住,我都唔知可以講咩好。

我係佢補習社樓下等到佢放,中途我有SMS佢,同佢講對唔住,但呀詩無覆到我。

我一路等,個心不安到狂跳個不停,嗰種由心底發出嚟嘅寒冷係會令人起雞皮。

我唔敢想像遲下會發生咩事,好似我之前講嘅,好多嘢係累積落嚟,有啲嘢係你有預感㗎。

因為好似感覺去到盡頭咁,前面係一塊無形嘅牆,十分巨大,我唔知點先可以跨越喱個巨牆。

呀詩由補習社出嚟,見到後面有幾個男仔對住呀詩眼甘甘咁望,我瞪咗佢哋幾眼,想上前搵呀詩。

但佢無理到我,自己向前行。

我只好默默地跟係後面,一路跟,其他人啲眼光我根本無暇理會,我好驚。

好驚呀詩會話分手。

一路由補習社行到去地鐵站,再由地鐵站行到佢屋企樓下附近,佢係附近嘅涼亭停咗落嚟。

隻手仲捧住一疊書。

以前低form嗰陣覺得啲高form嘅成日捧住厚到乜咁嘅書好型,好有書卷味,所以到依家,好多人都會寧願拎住幾本厚厚嘅書,都唔想揹住幾斤重嘅書包。
「仲跟住嚟做咩姐?」呀詩冷冷地道,冰冷到覺得陌生。

「頭先係我唔啱,我知錯啦。」我從後擁抱住呀詩。

呀詩不為所動,靜默一會,然後深呼吸咗一下。

「你係知嘅話,你頭先就會追出嚟。」呀詩捉住我隻手。

輕輕地捉住,將我隻手輕輕地推開。

明明我已經好用力咁攬住佢,但都會俾佢輕易而舉地推開,呀詩好果斷,似乎無絲毫猶疑,從佢嘅眼神睇得出嚟。

「我⋯⋯我只不過⋯」我頓時語塞,無從反駁,個腦好似天旋地轉咁。

「不如我哋分手啦?」呀詩溫柔地道。

屌你咩⋯⋯好似俾佢輕輕咁打咗一拳,卻重到可以令你瞓低,不能動彈。

而最具殺傷力嘅,並唔係呀詩嘅柔聲細氣,而係佢堅定嘅眼神。

嗰種果斷,嗰種狠心,喺直接同你講答案。喱個並唔係詢問你意見,其實係無彎轉。

因為到目前為止,就算我哋因為小事嗌交,點嘈都好,都唔會將「分手」兩隻字掛係口邊。

所以當聽到喱兩隻字嘅時候,你瞬間就明白了。

其實呀詩一早就已經有分手喱個念頭⋯⋯

只係佢一直⋯一直⋯⋯都俾緊機會。

當最後真係講出嚟嘅時候,包含住佢一次又一次嘅失望。

「可唔可以唔好啊?」我懇求。

呀詩輕輕一笑,捉起我隻手。

「你睇下。」我唔明,我隻手又無乜嘢,佢要我睇咩?

「睇咩啊?」我疑惑地道。

「條手繩囉,你已經無再戴係身。」我依家先明,頭先呀詩嘅輕輕一笑,係苦笑。
唔好放棄呀!!!!!!
樓主重有冇
More
訓咗??
玩撚完了
分手要狠
點解啊強你咁撚廢
忍唔住睇咗落去

我同啊強都咁廢 控制唔住
係要失去先珍惜
分得好,垃圾強收皮啦
仲為係屌左子晴
比阿詩發現分手
寫故真係唔簡單
好似將所有事重新經歷一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞