《我的MK妹同桌》(3)

984 回覆
216 Like 6 Dislike
晏啲加更
新post留名
Lm
糟糕,難道開始悶了?
還變成第二個人渣
還分到不同班
一個社會組
一個文法商
紅顏知己分到自然組
這下有好戲看了
尊重樓主
其實某程度上依家男主角感覺仲mk過女主角。
佢唔好再話女主角mk啦

#無我正皮既讀者
#作者加油
#重捨青春
文呢!!!!
由1追到3 開始感受到應該開始sad
你個名
希望係分咗手之後強哥醒覺去追返阿詩
樓主隨心喇
Lm
又話加更btw想問個故嘅進度去到幾多
Lm 幾好睇!
安全帶已扣
樓主嘅晏啲真係好晏
50正評加更

本來覺得淡咗落嚟感情,頓時拉返上嚟,連自己都唔知點解。

「我唔想同你分班啊。」我都用力地回抱返呀詩。

我同呀詩如其他情侶,經歷著感情嘅高低起伏。我以為我鍾意呀詩嘅情意會一路都係咁,但原來自己會有一日淡落嚟,好似喱排咁。

反過嚟諗,呀詩會唔會都係咁⋯⋯?慢慢變成我最擔憂嘅事情。

好多嘢,並唔係突如其來,而係慢慢累積落嚟。

我可以同呀詩一齊,並非突然,係慢慢用心儲嚟嘅感情。

同樣地,我同呀詩之間嘅問題,都唔會係突然。

「你會唔會離開我㗎?」嗰一日,我同呀詩係傍晚望住對岸,一路靜靜地望到天黑,直到海面嘅波浪完全掉落黑暗。

「唔會啊。」喱啲情話,呀詩都會成日講,以前我都認真地答佢。

但依家,我會答得好公式。

原因好簡單,因為逐漸覺得呀詩離唔開我,佢會一路、一直係我身邊。

我將所有嘢睇到好理所當然,失去過後,最令人感到痛徹心扉嘅,係失去嗰時先明白,無人會義無反顧咁對你好。

「真係?」呀詩水汪汪地望住我,表情十分可愛,又忍唔住錫落去。

「真啊。」

「俾我知你係其他班溝女你就知死!」呀詩講就兇狠,到最後都係刀子嘴豆腐心。

「痴線啦你。」我將雙手放係佢雙頰上,係咁玩佢個面豬登。

青春嘅時候,我哋擁有好多以為。

以為時間無限,卻唔知所有嘢都係倒數緊。你以為嘅前進,只不過係不停地倒數。
我頭先打到一半瞓著咗
跟住瞓到半夜扎醒咗
原來係我未出文俾你哋
好啦我繼續打
不枉我等左成晚
5點半啦喎
唉,醒呀強哥,唔係咁㗎,你睇下你自己,似咩樣? 你以前唔係咁
轉眼間又開學了,班房入面嘅人好多都係啲新面孔,以前打打鬧鬧嘅班房,轉到陌生嘅環境,忽然間變得冷清,我就係要同喱班人一齊三年。

呀Ken係未調位之前,想坐我隔離,喱個舉動太明顯,好難唔去注意。

「喱個位蕃薯仔嘅,我幫佢霸好咗啦。」

「咁我坐後面囉。」

係蕃薯仔仲未入嚟嘅時候,明智地幫佢霸定位,點知蕃薯仔一入到嚟,我差啲認唔出佢。

因為本來係矮冬瓜嘅蕃薯仔,一個暑假姐,佢成個人轉變得好大。

高咗成半個頭,而且本來頭髮厚到乜咁嘅佢,剪咗個短髮。唔知大家知唔知,以前個陰對男仔嚟講係幾咁緊要嘅嘢,除咗高度,個陰就係我哋溝女嘅武器。

成個人容光煥發,變得更陽光。

我呆咗咁望住佢,吃驚地道:「喂⋯⋯搞咩嚟啊你?成個靚仔喎蕃薯仔!」

「下有咩?咪又係咁,哈哈。」蕃薯仔笑起上嚟都陽光咗,唔知佢係咪受咗子晴嘅刺激先變到咁。

「真係喎,依家一啲都唔蕃薯啦喎!」呀Ken係後面搭話,儘管對佢無乜好感,但話曬都要對三年喎大佬。

「你哋都係叫返我蕃薯仔啦。」個樣係變咗,但個性格無乜點變,都係嗰個蕃薯仔。

我同蕃薯仔坐咗無幾耐,就調位了。

我同咗個根本唔識嘅女仔一齊坐,有時緣份喱樣嘢係人夾人,有啲人可以一拍即合,有啲即使一齊坐過,都可以話不投機半句多。

開學都過咗一排了,突然一陣風吹入嚟我哋班房。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞