《我的MK妹同桌》(3)

984 回覆
216 Like 6 Dislike
唔好 好彩,你都會經歷
唔敢當
現實中都係廢柴嚟一事無成
只係寫嘢係自己專長同花心機花時間姐
多謝
好正d回憶出曬黎
樓主
好想同牙C拍拖
睇唔過眼書生成功咗
「我⋯我只不過係今日⋯⋯今日無戴咋嘛!」我講出口都覺得自己毫無說服力。

「你係咪今日無戴,我今日先知咩?」呀詩望望佢手上嘅手繩,若有所思地道。

我寧願佢用佢火爆嘅脾氣爆鳩我,屌鳩我,然後講曬粗口咁,都好。

因為咁樣我仲有一絲希望,覺得佢只係好似平時咁嬲,仲有機會。

但佢無⋯⋯佢用平靜如水嘅態度面對我。

證明佢咁講並唔係突然其來,無來由地發脾氣;而係經過深思熟慮。

我更加唔知點做,唔知點樣挽回喱段感情。

要我放低佢?應承佢話分手?我做唔撚到⋯⋯啊!!

「我應承你啊,之後日日都戴好無?」一個男人要咁樣求法,真係好無尊嚴,好撚廢。

唔好話其他人睇唔起我,我自己都睇唔起我自己。

對比起失去呀詩,喱啲尊嚴算得係咩?

「都已經唔同咗,我哋之間都唔同咗,我唔再係以前嘅MK妹,你都唔再係以前為我努力嘅李建強。」

「分開下,或者對你嚟講會件好事。」呀詩咬咬唇,努力地講出喱句說話。

其實我知佢內心同我一樣都唔捨得。

既然佢都唔捨得都做咁嘅決定,應該係爭扎咗好耐,我⋯我⋯仲可以做啲咩?

我從來無諗過我同呀詩會係咁樣嘅結局。

喱種痛,比起出軌,戴綠帽痛上好幾倍。

因為我都幻想過我同呀詩會分手嘅局面,我幻想過呀詩對我無感覺,又或者佢識咗第個MK仔,又或者受其他狗公妖言惑眾。

咁樣我至少可以順理成章地嬲,將佢塑造成對感情不忠嘅負心人,仆街。

但事實並唔係咁,我哋之所以會搞成咁,唔關其他人事,係我哋兩個之間嘅問題。

個源頭正正係我哋中間,甚至乎係我一手一腳造成⋯⋯

係我自己搞成咁,無得怪邊個。
報應啊
做乜尻無啦拉唔戴
啊強無良心又廢
「就算分咗手,你都係我好好嘅朋友嚟⋯⋯」呀詩笑道,強顏歡笑。

佢就係啲咁嘅女仔,唔開心會收埋係心入面,嬲就反而唔理三七二十一爆咗先。

「如果你覺得見到我會好辛苦嘅話,我哋唔好搵大家會係好事嚟。」

「多謝你由一開始都對我咁好⋯⋯」

「我一直都好幸福。」呀詩發自心底咁講,我唔明啊。

咁明明係幸福嘅,點解都仲要分手?

「咁我哋一直都幸福落去囉?」講出嚟呀詩都唔會改變佢嘅心意,喱個係我嘗試嘅最後努力。

「掰掰啦。」呀詩最後係我臉上留下一個唇印。

佢無回答到我嘅問題,就離開咗。

我望住佢慢慢離開我視線,我唔甘心地追上去,只係單純地希冀著,呀詩能夠回頭,佢會後悔頭先做嘅決定。

傻仔地一路跟住佢,然後望住佢喱個熟悉嘅公屋大門,遠遠地望住佢離開。

佢無回頭。

我唔記得我點返屋企,我淨係記得我痛住咁返屋企,無傷口㗎,唔知幾時會好返。

好似今日發生嘅嘢都唔係真咁,不停地問自己點解今日咁黑仔?唔敢相信就咁無咗呀詩。

我返到去第一時間就係開facebook,MSN,有關於呀詩嘅所有嘢,我都打開曬,生怕會漏咗啲咩訊息。

無幾耐就見到呀詩嘅感情狀態由戀愛中變返為單身。

下面仲好多人留言問呀詩咩事,大部分都係仔嚟。

嗰晚係我人生第一次失戀,嗰種痛真係一世都記得,根本唔會瞓得著,唔甘心、傷心、一大堆唔明白嘅事混雜一齊。

好想大喊一場,但喊唔出,唔知點解,明明覺得傷心到隨時可以喊出嚟,但就係喊唔出。

直至半夜⋯⋯
喱樣真
自己個心都好似戚住戚住咁 唔好受
我都想寫到呀強無咁廢,但環顧返,其實16、7歲嘅青蔥歲月真係成熟識諗嘅又有幾多個?
如果寫到呀強咁識珍惜眼前嘅好女仔,反而會失去嗰種真實感,太完美啦,完美到我都有點羨慕
試問有邊個打爆機之後仲想繼續打落去?
但當你無得再玩嗰隻game,又或者好耐無玩嘅時候,你先會有再重溫嘅衝動不得不承認人係咁犯賤
樓主寫得好好
希望只會係故事
會痛係因為有所經歷
亦因為有所經歷先成長
人生係不停地跌跌撞撞

唔知睇喱個故嘅人係咩年齡層
可能依家仲係青蔥少艾,啱啱先遇見「呀詩」
希望睇完,明白嗰種感受後識得唔好俾自己後悔
可能有人嘅回憶入面仲有「呀詩」嘅存在,但只係回憶
現實改變唔到嘅,至少可以好好回憶,係唯一可以做嘅事嚟

喱個係我當初想寫喱個故嘅原意
依家已經慢慢步入結局,大約3/4吧,期待個故完結嘅時候,大家可以分享自己嘅感受或者故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞