《我的MK妹同桌》(3)

984 回覆
216 Like 6 Dislike
我反而覺得主角中三太勁,搞到而家有落差。

中三主角行每一步都啱架喎,垂直升溫,入閘嗰下講埋ex出黎都冇事
那些年嘅時候仲未有經歷 睇完冇乜feel 但都仲記得劇情

個個都會屌柯騰戇鳩,因為係入面見到曾經嘅自己。

駁唔到
以後唔再半夜追故 睇完之後訓唔到
Exact7ly
中二嗰陣,素來係學校獨來獨往嘅我,本來就無乜朋友,我淨係諗住好好地讀完自己嘅書,其他嘅嘢我唔想去理。

有個咁樣嘅老豆,你唔為自己諗,邊個為你諗啊?

直至有條傻仔出現,先改變自己嘅想法。

嗰陣時我唔多唔少都有啲憤世嫉俗吧?點解自己會有咁樣嘅屋企?咁樣嘅人生?

我都有諗過放棄讀書,出去玩飽佢咪算囉。

但到最後都係做唔出,返學啲同學仔唔會理我,上堂無嘢做嘅我咪專心聽書囉,同時都唔甘心咁樣一世吧?

唔知幾時開始,我會係圖書館搵到一刻屬於自己嘅寧靜。

個四眼哥哥又鬼死咁好人,一嚟嘅時候我成日都惡佢,可能係一種自我保護意識吧?

成日就將唔想做嘅嘢都俾佢做曬,佢咩怨言都無,雖然平時份人無聊啲同埋戇鳩咗啲,但真係好好人。

慢慢地,我都無對佢咁惡了,成日都會同佢吹下水,後來都互相交換下MSN。

佢係我喺學校唯一嘅朋友吧?

而且深知大家對大家都唔會有咩嘢,佢已經form7,聽講好似係最後一屆,過多幾個月佢就畢業唔係度了。

有一日,我拖住疲累嘅身軀返學,俾我遇上條傻仔。

前一晚,呀彥捉住我執咗好幾劑,但我一啲都感覺唔到舒服,只係感受到純粹嘅發洩⋯⋯

我下面係痛住咁返學⋯⋯

係我瞓得正香嘅時候,條仆街嘈醒本姑娘,話要借書,睇佢個眼神就大概估到佢嘅意思。

當你見慣見熟嘅時候,你好快就會明白㗎啦。

對於喱啲事思空見慣嘅我,並無將喱件事放係心,啊⋯⋯點知條友第二日又再嚟過。

第三日亦是如是⋯⋯

第四日也是⋯⋯

對於佢嘅毅力,我十分佩服,佢仲要準時第二個小息就嚟,而且借嚟借去,還嚟還去都係嗰幾本書。
呀詩視角
Hi

無得揸車嚟追故?
「其實你係咪想溝我姐?」我坦白咁問佢,我以為佢嘅反應會係怕醜唔認啦,點知佢口快快咁答話:「係啊!」

通常啲男仔會俾我咁樣嚇疾,估唔到佢會咁直接,我偷偷地笑咗下,喱條友又幾特別喎。

佢不間斷地上嚟圖書館搵我,吹下水打發下時間都幾好。

而且仲要透過四眼哥哥拎到我個MSN,佢真係幾落心落力,佢嘅主動出奇地唔令我覺得討厭。

直至臨放暑假嘅時候,佢就突然無再上嚟。

本來每日都會實會發生嘅事,忽然間無咗,嗰日個小息唔知點解過得好奇怪,心入面有陣失落。做咩都好奇怪,睇書瞓教都好唔自然。

之後佢都無再上過嚟⋯⋯

不過好彩嘅係,好快就到暑假。我基本上都係無所事事咁跟住呀彥出去蒲,日日如是,佢去邊我就去邊。

暑假返嚟,估唔到嘅係會同係同一班遇返個傻仔。

對於佢嘅再次出現,我有啲期待。對於佢嘅感覺,係慢慢一點點累積吧?好似儲印花咁,儲夠一定點數就會換到什麼。

因為同班好自然知道佢叫咩名,睇下班表大約就估唔到,條傻仔仲係咁問我叫咩名,成個人傻裡傻氣咁,幾搞笑。

有一次放學,我如常同呀彥去平時去開嘅網吧,因為呀彥唔係係我學校附近嗰區,有一段距離,所以都係我去搵佢多。

俾我係網吧度遇到呀強⋯⋯

條友走過嚟同我say hi,我一陣尷尬⋯⋯熟又唔係到好熟,但又未到唔熟嘅尷尬。

只不過,唔知點解,我唔係幾想佢知我嘅過去,尤其是唔想俾佢知呀彥⋯⋯

如我所預料,呀彥無俾到咩好面色呀強睇。
唔係啊其實
不過喱個情節安排咗好耐,咁啱得咁橋?而且又出乎意料地夾吧
大家鍾唔鍾意呀詩喱個視角
要揣摩女仔嘅角度有啲難,畢竟自己唔係女仔
嘗試挑戰下都係好事嚟

依類型嘅故確實係自己擅長,但自己想進步就必須要不斷突破、挑戰。
所以喱個故完咗我都會試下去挑戰下其他類型嘅故,之前試過覺得寫得麻麻,就放棄咗。
但就咁放棄只可以話我就係咁樣程度嘅男人我唔會再俾自己咁樣放棄落去了

所以接住落嚟會寫得有點慢
關於上面有人問個進度,其實3/4啦,就嚟到尾
加上完埋呀詩喱度,仲有些少就會完
有了遺憾、有了後悔才是完美的人生
正呀!
希望係第一章倒敍,呀強n年後生性遇返呀詩happy ending啦

而家睇到心酸
樓主有冇念住搵女仔幫拖,話唔定更有味道

Btw 一直追到而家繼續加油
如果有人想將佢拍成微電影我覺得ok㗎

不過依家書都未出到微電影顯得有點遙遠
出微電影一定好睇 g持
求下樓主俾個最後機會呀強改變,等佢同呀詩一齊
啊強可唔可以係高form努力下
搵熊仔頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞