《我的MK妹同桌》(3)

984 回覆
216 Like 6 Dislike
嚟到第三個Post啦
照咁樣嘅進度應該喱個Post會完故
最多都係去到第四個Post
多謝一路支持嘅巴絲打們,衷心的

照舊
每50正評追加一更
每100正評追加兩更

我知好多P牌巴無得正皮,留言我都好開心㗎啦
至於CD rom,歡迎你哋去我ig講下感受,當係留個言都可以

紙言唔一定同步,通常連登會快啲
紙言:https://www.shikoto.com/i/ZDW
Facebook Page:趕故書生
https://www.facebook.com/scholar.story/
鍾意我文字嘅可以去我IG睇下我間唔時寫嘅小散文
支持下啦衰鬼雖然出得唔多
Instagram : __book.s0n
https://instagram.com/__book.s0n?r=nametag
Hi
之後過咗一陣,我同呀詩都係決定返上去,覺得無乜事嘅,陣間就會返嚟啦㗎啦佢哋。

入面嘅人擔心地問我哋:「點樣啊?」

我同呀詩一致回答:唔知啊。

大約過咗半個鐘左右,蕃薯仔返咗嚟。

我哋成班個個都關心問佢點樣啊,但我哋都估到一半了,因為子晴無跟住返嚟⋯⋯

蕃薯仔坐係一邊,除咗對鞋,環抱住自己,瑟縮一角。

我哋頓時唔知點算好,亦唔知應該點安慰佢,因為個個都係格硬講啲嘢,好行嘅安慰說話囉,除咗喱啲仲識啲咩姐?

「女死女還在!下個更可愛!」
「哎呀!唔開心咪唱歌囉!」
「係囉⋯⋯係囉⋯唱出嚟舒服啲㗎!」
「仲有我哋陪你㗎嘛⋯⋯」

就算有成班好朋友係度氹下佢,蕃薯仔都係一聲不響,一言不發咁坐係度,電視機一路播住歌,無人唱。

咁啱切到首歌,係容祖兒嘅心淡,仆你個街,邊個點㗎?

個氣氛即刻轉曬,有啲人開始笑緊:咁應景嘅喂?

「邊撚個點埋啲咁嘅歌啊?」健三大喊。

「係我啊!係我點㗎。」係個女仔點啊,而喱個女仔平時講嘢粗聲粗氣,瘋瘋傻傻咁,但出奇地同班男仔玩得幾埋。

「Cut!!!」

「喂啊⋯⋯我要唱啊!」個女仔不滿道,死都要搶住唱。

「好心你識做啲啦。」雖然聽落好似好惡咁,但其實佢哋都係打打鬧鬧。

「咁失戀係要唱下啲失戀情歌㗎啦,仆你個街唔通唱紅日啊?」

「好喎!high下都好喎。」呀Ken真係走去插播咗首李克勤嘅紅日。

然後聽到一半嘅心淡就俾佢cut咗落嚟。

仆你個街,真係唱紅日嘅喂?我哋成班人high曬咁,仲笑到hihi咁款。

一開始係度鳩叫,啊⋯啊⋯啊⋯⋯

命運就算顛沛流離
命運就算曲折離奇
命運就算恐嚇著你做人 沒趣味
別流淚 心酸 更不應捨棄
我願能一生永遠陪伴你

一生之中兜兜轉轉 那會看清楚
徬徨時我也試過獨坐一角像是沒協助
在某年 那幼小的我
跌倒過幾多幾多落淚在雨夜滂沱

一生之中彎彎曲曲我也要走過
從何時有你有你伴我給我熱烈地拍和
像紅日之火 燃點真的我
結伴行 千山也定能踏過

讓晚風 輕輕吹過
伴送著清幽花香像是在祝福你我
讓晚星 輕輕閃過
閃出你每個希冀如浪花 快要沾濕我

唔係講笑,唱到成個人都好正氣,班友真係傻能咗,一個二個企埋上沙發度唱,又跳曬舞。

一個二個對住蕃薯仔唱,然後仲要俾支咪佢,最後條友仔俾人捉到佢係度偷偷地笑。
Hi
唱完紅日,下一首又係心淡,條女又走去插播返首心淡。

但首歌真係好入肉,就算聽都覺得痛。

蕃薯仔同子晴講咗啲咩,無人知。而嗰日返去,我想搵呀詩傾下電話,佢無聽到,反倒係MSN同我講話同緊子晴傾緊電話,咁我就去陪蕃薯仔打機。

打機係解放自己心靈嘅一個方式。

我哋問極蕃薯仔發生咩事,佢都唔肯講,第二日返學問子晴,佢都係隻字不提。

咁我問呀詩啦,佢話:「我應承過子晴喱件事得我同佢知,連你都唔講得啊⋯⋯」

蕃薯仔同子晴中間好尷尬,彼此無乜點接觸,而蕃薯仔成個人謝曬咁,本來薯下薯下嘅佢,更加陰沈了。

後來我哋都無再過問啲咩了,最後都係要靠佢自己。

而接住落嚟,我哋即將要面臨選科嘅嘢,今次係我人生中第一次面臨名為「路」嘅嘢。

我根本唔知自己要揀咩好,我哋頭幾屆DSE嘅,成日都俾人話我哋係白老鼠,嚟做實驗嘅。

嗰陣時已經知改咗制度,但對於自己前境一片茫然,個個都有曬目標,想揀咩料咁,男仔通常都係理科,而女仔就多數文科。

班上好多女仔想揀文科加econ,男仔好多想揀phy chem bio,我自己對喱啲無乜興趣。

當所有人都好似諗好揀咩嘅時候,自己仲未諗好嘅時候,就好煩惱,格外徬徨。

我問呀詩想揀咩科嘅時候,佢好快就回答:「想揀Econ加Geog囉。」

呀詩無乜迷惘,嗯⋯⋯係好多人都猶疑不決嘅時候,佢能夠果斷咁講自己想讀咩。

「點解嘅?」我不解地問。

「因為喱兩科係我幾有興趣,而且有把握嘅科囉。」呀詩一步步向前行,由一個MK妹變到發奮向上嘅學生妹。

其實由識佢開始,已經好勤力讀書,依家好似我襯佢唔起咁,係佢隔離我就好似一塊無光澤,暗淡嘅石頭。

反而我依家諗嘅,好唔好為咗同呀詩同班,而揀同佢一樣嘅科。
Hi
手機響鈴來留名
新po正皮
新post出文齊正皮
正一正
新post留名
又留名啦
係喱個難關,我有去問下子晴點算,距離交志願表越嚟越近,我好似熱鍋上嘅螞蟻,心急如焚。

「你諗住揀同呀詩一樣嘅科?」子晴有啲吃驚地問道。

「係啊。」

「唉⋯⋯」一聲嘆氣,子晴接住講:「你諗下自己真係想要咩,想讀咩好過啦,影響緊你將來㗎。」

「但揀唔同科,都影響緊我同呀詩嘅將來喎。」我老實講,我驚分咗班我同呀詩就會玩完,我點知隔離班有啲咩人啊?

我唔想無咗呀詩,當其時嘅我,呀詩就係我一切。

「你諗咗你自己先啦。」子晴無我咁好氣,但都循循善誘咁問我自己最叻邊科。

「數學都ok嘅。」

「我係問你啲選修啊,文科、商科、定理科啊!」子晴整咗個俾我激死嘅表情。

「嗯⋯⋯商掛?」我都唔肯定。

「咁BAFS?」子晴問道。

「咦,好似都唔錯喎。」因為我對文科都麻麻,自己寫嘢啊,歷史都唔好。

聽講文科記性要好好,咁唔啱我囉。

「而且你想讀都要睇你啲成績入唔入到㗎,你想跟呀詩同班,你都要成績入到先得㗎。」

「自己出路自己諗啦,無人會為你負責,唔通你想呀詩為你條路揹飛啊?」

因為咁,我返去攝高枕頭諗咗幾晚。

我都應該要變好啲,自己嘅人生確實需要自己去揀點樣行。

就係咁,我揀咗BAFS班,呀詩入咗Econ班,蕃薯仔同埋呀Ken同我入咗同一班,而子晴出奇地入咗Bio班。

係發放志願表當日,我忍唔住問佢:「乜你唔係文科成績好啲咩?」

子晴笑笑口咁話我傻仔,「文科成績好就實要揀文科㗎啦?我真係對Bio有興趣啊嘛,讀起上嚟都無咁辛苦啊嘛。」

————————————————————————————————

新Post要出下文旺一旺個場
留名
lm
喺學期嘅最後,我哋都要影班相,傳統嚟。

我同呀詩被分開咗,一個左一個右,個攝影師唔知係咪收咗蕃薯仔,將蕃薯仔同埋子晴揍埋一齊企,我諗佢實買曬所有版本嘅班相留念。

咩有分搞笑版同埋正經版㗎嘛,仲有過膠同唔過膠。

真係俾我估撚中,條友真係買曬,哈哈!

不知不覺間,我同呀詩就行咗大半年,到咗暑假,我哋成日出去玩,因為我哋知道大家遲下分班無咁多時間,唔似得好似之前咁。

之但係,去到暑假後期,開始有些微嘅轉變。

慢慢覺得出去拍拖好悶,出去嘅地方嚟嚟去去都差唔多,唔係旺角就係銅鑼灣,唔係睇戲就係行街。

我哋唔再好似一開頭糖痴豆咁,一齊耐咗,對呀詩慢慢開始懶。

我覺得自己似乎慢慢變咗第二個呀彥,對呀詩愛理不理咁。

「你喱排做咩啊?係咪因為遲下開學唔開心啊?」同呀詩出嚟食個飯,百無聊賴地拖住佢行太古城。

「唔係啊,只係覺得有啲悶姐。」我老實講出自己心底話。

呀詩臉上瞬間閃出一丁點不悅,然後提議不如出去行下海旁?

我欣然同意。

係海旁邊,望住慢慢轉變,然後成功脫MK嘅呀詩,身上熟悉嘅味道又少咗幾分。

「遲下開學分班我哋就無得咁樣成日一齊啦⋯⋯」呀詩扁扁嘴,然後係太古城對出嘅高枱上度望海。

喱度嘅風景真係好靚,個高度望住海浪一波一波咁飄,好是療癒。

我哋企係最前面,呀詩抱住我,攬到我好實,搞到我抖唔到氣咁制,喱種感覺,好似係石澳海灘嗰陣,佢抱住我嘅感覺。
大家,準備好sad未?
又要扣定安全帶
正仆街仔黎,有個咁好嘅喺格離仲要嚴悶
人係犯賤嘅
咁易識得珍惜青春就無人有遺憾啦
新po留名
lm
扣左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞