《我的MK妹同桌》(3)

984 回覆
216 Like 6 Dislike
樓豬 多謝你
個人比較期待sad ending
堅唔堅過左咁耐
現實中又有幾多對情侶可以分左手隔咁耐仲可以復合番
等我係度解釋下個心路歷程啦!

我本來諗好嘅ending係想佢哋兩個都可以互相講返以前嘅心底話,兩個做返朋友對我嚟講已經係好好嘅ending。

但去到後尾好似寫唔出咁,我心入面清楚喱兩個角色其實都無放低過,呀強好明顯未放得低,但其實呀詩亦都如是⋯⋯

呀詩佢自己分手當日已經後悔,呀詩有啲位其實都唔係處理得太好,大家都有青蔥少艾嘅衝動處事。

佢明明對呀強仍然仲有感覺,但同時間亦會怯懦,想得太多,都無好好咁面對過自己嘅感覺,因為佢自己都怕萬一好好地咁去面對,佢都會好難過,會更加唔捨得⋯⋯

所以當呀強選擇不顧面子,用強逼嘅手段嚟爭取返佢嘅時候,呀詩先至被打動,個心好似軟咗落嚟咁。因為佢根本無足夠嘅「力量」去爭扎開呀強。

兩個根本未放得低嘅角色,又如何寫出佢哋兩個互相做返朋友,真誠咁面對對方。

對我嚟講咁樣先係格硬

有好多位我想朝住我安排嘅結局寫,但我停頓咗好多次,發覺好難接到落去,最終先有咁樣嘅結局。

我並唔係刻意地去寫一個happy ending出嚟。

至於有啲人話有啲格硬,真唔真,就留俾大家去揣摩每個人對作品嘅理解、感受都會唔一樣,我都需要留返啲自由度俾大家。

但我想就此講多句,其實現實中有好多人過咗好耐都未放得低上一段感情

個結局唔單止對你哋嚟講係個大反轉,與此同時我都一樣我都無預期過個結局會咁樣,我都重複睇咗好幾次個結局,先至滿意。

希望你哋會鍾意!

小弟要準備下一個故了,希望可以繼續有人支持寫故條路唔容易行㗎
支持
happy ending
想要佢地故事嘅後記
雖然之前話想sad end,但而家睇到happy end好似又幾好
睇呢個故令我諗起以前F.1嘅時候識咗一個女仔,性格行為舉指都同阿詩好似,但最後因為佢留級而疏遠咗。雖然一路都只係曖昧,但係好似到而家都放唔低,有時會冇la la諗起佢,諗返如果個陣時有同佢表白,個結果會唔會唔同哂
By一個year1都仲係a0嘅毒撚
我諗起 後來的我們
單春首 我們
小弟我已經係IG個story度po咗文,如果有一路跟開故嘅CD-rom都可以去發表下感想

IG:__book.s0n
https://www.instagram.com/__book.s0n/

同埋我之後都會係Penana度出文,係計紙言另一個網站會放我嘅文章,MK故亦都擺咗上去,有興趣想打賞下我喱個窮書生嘅話,可以上Penana度支持下我

網址如下:
https://www.penana.com/story/60871/%E6%88%91%E7%9A%84mk%E5%A6%B9%E5%90%8C%E6%A1%8C

多謝你哋一路以嚟支持我知仲未完嘅!下個故見
又一個由頭追到尾嘅故
樓主 多謝你 呢個故事解開我唔少心結
雖然自己做唔到 但見到呀強有勇氣追得返呀詩
有啲呃自己嘅釋懷咗
好睇到起雞皮
姐係呢度唔會再出?
傻強好波Happy ending
happy end very nice
G持
最後最後個post都就嚟到尾添啦

窮書生我有個問題想請教下咁多位萬能嘅連登仔

之前有提及過話搵熊仔頭拍微電影

想咨詢下大家意見

我仲猶疑緊搵唔搵好,因為自己個故仍然有好多不足嘅地方,亦唔知有無被拍出嚟嘅價值,更唔知成功率會有幾多,所以想問下大家嘅意見
樓主 個故好好睇 但完得快左少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞