《我的MK妹同桌》(3)

984 回覆
216 Like 6 Dislike
咪屌樓主啦
人地都話心情唔好
100正評 加更1
隔離班有班男仔走過嚟,每班都會有啲嚟自五湖四海嘅朋友,大家都係江湖中人,成日聯群結黨咁。

隔離班嘅男仔就好興奮咁同我哋啲男仔講:「喂!你哋知唔知隔離Econ班好靚女嗰個係邊個啊?」

「邊個邊個?我淨係知Bio嗰個女神咋喎。」男仔一講起女上嚟,就異常興奮,亦唔會理周邊啲女點睇。

可能同呀詩一齊耐咗,識觀察女仔啲微表情,我留意到我哋班嘅女仔唔係咁鍾意。

「你話薛子晴?嗰個一早就知啦,依家係講Econ嗰個喎,見都未見過喎,留班㗎?」

留班生間唔時都會見到幾個,好似我哋班咁,都有一個女仔係留班嘅。

呀Ken大約估到係邊個,而我直覺都話俾我知,佢哋口中講嗰個女仔係呀詩。

「個女仔係咪叫趙盈詩啊?」呀Ken問道。

「好似係啊。」嗰幾個男仔好似著咗魔咁,瘋狂點頭。

「以前嗰個MK妹?!」某人醒起喱個名,勾起佢對呀詩嘅印象。

「係啊。」呀Ken幫埋我答,好似佢先係呀詩男朋友咁。

真係好想講句,關佢撚事咩。但我知我講完,佢都係唔會理,面皮厚嘅人總可以打天下。

「佢依家睇落都唔MK啊,好Pure喎。」

「你識啊?好正喎佢。」我以為我聽到其他人咁樣讚自己條女,會引以為傲,為自己獨具慧眼嘅眼光而感到驕傲。

但誰不知唔係,我內心充斥住一股醋意帶嚟嘅憤怒,然後就係無盡嘅擔憂。

「我唔識啊。」

「佢識咋嘛。」呀Ken陰陰嘴笑,然後用手指公指一個指旁邊嘅我。

「你識!?」佢哋吃驚地說。

「人哋條女嚟㗎!無你哋份啊!」呀Ken笑佢哋,而我係隔離唔知俾咩反應好。

「哇!!」係叫囂聲背後,係一陣陣又妒又羨嘅目光。

「你就爽啦,有條咁正嘅女。」

提子味的空氣。

『你哋咪搞我條女啊。』
『係咩?』
『梗係。』

我腦海中轉個好幾個答覆,但每一個講出嚟都覺得尷尬,實在唔知俾咩反應,最後都係笑笑口,由佢哋繼續講。

當呀詩脫離MK界,估唔到會有咁大迴響,我內心嘅不安慢慢化大,形成一個不定時炸彈。
要各位久等了
大師兄歸位
多謝你
呀強一自卑就知無喇……
維護主權
其實一句,係我條女,拖埋過嚟咪得
輸經驗
自卑但又唔上進先係死位
牙C
私樓仔唔洗上進
以為時間無限,卻唔知所有嘢都係倒數緊。你以為嘅前進,只不過係不停地倒數。
that's true
肯出未呀樓豬
Pish
因為咁,呀詩喱個隱世靚女,就好似俾一堆星探發掘嘅素人咁,一炮而紅。

而公認嘅靚女好多時都係俾人一傳十,十傳百咁樣傳返嚟,只要十個人入面得到8票以上嘅認同便可。

畢竟每個人口味、喜好、審美觀都唔一樣,所以有一兩票差異實屬正常。正如有靚仔食肥婆一樣,百貨應百客。

開學一排,有好多人搵唔同藉口去呀詩班房,聽到佢哋咁講之後,我就成日小息走去呀詩班房,有啲人離譜到明目張膽行入嚟望,望完之後就走。

呀詩挑通眼眉,一眼就睇得出。

「呷醋啊?」呀詩再次笑笑口咁同我講,喱種態度好是熟悉,我已經習以為常。

因為佢總會係我難過唔開心嘅時候恥笑我,嗰種令我又愛又恨嘅性格,更令我難以忘懷。

「係啊!」

「小小嘢就呷醋。」此時嘅佢,努力咁複習緊接住落嚟嘅小測。

「咩小小嘢啊?依家啲人係咁封你做女神啊,你遲下俾人追走咁點算喎?」無諗到我都會有咁樣扭計嘅一日。

「我先唔稀罕做咩女神,而且你講到我好似咁易溝咁喎。」

「你啊!對自己有返啲信心好無?」換轉呀詩搣我塊臉,我半信半疑咁望住呀詩,連我自己都無把握可唔可以留得住咁可愛嘅呀詩。

我只可以話我已經比自己想像中付出二百分嘅努力了。

「咁你生日要留俾我喎!」

對於呀詩嘅生日,係我哋未認識之前,就miss咗呀詩嘅生日,今次要好好地慶祝返先得。

「但係⋯⋯」

佢喱句「但係」令我有啲唔好嘅預感。

「但係子晴佢約緊我同之前班嘅人慶祝喎。」呀詩面有難色。

「無人同我講嘅?」我有啲驚訝。

「都未落實,落實就會問㗎啦⋯⋯傻瓜!」呀詩甜甜一笑。

「依家我有一班咁好嘅朋友,同埋你,我已經好幸福㗎啦。」

呀詩隻嘴不停地係度抽動抽動,想錫我但喱度又係班房無得錫,好笑得嚟又好可愛。

佢總能夠將我個心軟落嚟。
出多一兩篇吧

等我整理好喱兩日嘅情緒再同大家講講近況吧
樓豬加油呀g持
唔急,頂住呀
好sweet咁!不過我相信佢冇咁容易俾人媾走嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞