《我的MK妹同桌》(3)

984 回覆
216 Like 6 Dislike
我覺得寫得幾好 個語氣的確唔多似女仔不過啲心路歷程寫得幾似
但我個人感覺 以前睇故都有作者用轉視角黎寫返個故 但好容易令人覺得冗長 因為基本上係repeat啲情節 點樣可以寫到吸引人睇就係中間嘅描述有多左讀者(全知視角)之前睇唔到或者唔知嘅嘢
如果用呢個視角寫到啲好critical嘅climax 或者令劇情有重要轉折嘅位 相信會好睇好多

不過都係個人愚見 相信你有你嘅諗法同安排
好似所有野重複返。有d累聚。 可能已經過得太耐
依家先黎講返 唔係太代入 因為已經知晒之後既野
如果e幾篇係佢地未拍拖個陣放出黎 跟返次序
應該個感覺會好好多
意見係,睇咗呀C篇,更想佢哋一齊番

Sor 呀樓主
多謝多謝
我會再好好改善下,寫之前我都會揣摩一下女仔角度、思維,但可能說話方式就照自己諗到乜就寫
我會用多啲時間去整理下
我都怕會寫得累贅,所以好多位我已經飛住嚟寫
盡量揀啲重要位或者男仔會想知女仔諗乜嘅地位去著墨。
多謝你相信我之後確實係有安排啲位,但我會盡力唔去拖太長!

我會再改進
我自己寫出嚟硬係覺得差咁啲,有時寫出嚟要過自己嗰關先敢俾你哋睇
我最近寫完都覺得差咁些少味道唔知係我要求高定點
我想盡善盡美,自己都過唔到嘅話,po出嚟你哋實會睇得出
絲打講中咗好似缺少嘅位就係喱度
於是乎我成個留堂班都諗點樣可以整蠱佢,點知佢最後會咁小氣,真係嬲⋯⋯

無意間俾我逼到佢講點解會嬲我,全日都咁冷淡。

原來係我琴日咁樣無理到佢,就咁走咗去,我俾佢嘅傻下傻下咁逗笑,乜有人會咁樣嬲人嘅咩?

仲要咁樣出咗個誤會出嚟,都唔知好嬲定好笑。

喱種曖昧嘅感覺確實美好,似有若無嘅感覺,但又會成日借啲意去關心對方,雖然笨拙,但好可愛。

但我同佢之間,仍然存在住呀彥係度,我想等我同呀彥嘅事解決後,先同傻強一齊。

一件事係有好多種方法解決,但應該點解決,就要自己去思索。

因為呀強對我係認真嘅,所以我都想認真咁解決我同呀彥嘅事,咁樣先對得住傻強。

本來我哋可以一齊先再算,但我覺得最後呀彥會嚟搵麻煩,為免咁嘅情況,忍一陣唔係啲咩壞事嚟。

因為呀強嘅關係,我同班上面嘅關係越嚟越好,個天好似收咗你一扇窗,幫你開另外一扇窗咁。

係嗰一場班會活動入面,我識咗呀Ken,子晴喱啲朋友,所有嘢都巧妙得過份,而我其實一直都好擔心⋯⋯

擔心自己咁MK,會同佢哋格格不入,會好似以前咁俾人排斥,但原來只不過係我諗太多,佢哋似乎無咁樣諗過,仲玩得好融入。

因為喱種落差而高興,本來你期待最差嘅結果,依家反而帶咗你上天堂,有種坐過火車嘅刺激同埋喜悅係入面。

儘管呀Ken佢過份熱情,但其實佢好關心人,成日周圍問人食得飽唔飽,夠唔夠食。

佢只係為每一個嚟嘅人都開開心心而努力。

只不過有一刻令我感到寂寞,就係呀強去咗佢朋友嗰邊吧,忽然間我好似失去咗重心咁⋯⋯
今晚仲有無文
我知其實咁樣唔好,但又控制唔到自己咁,成個人好矛盾,無乜理性,呀強係第一個俾我咁與別不同嘅感覺我。

而個天好似俾咗機會我同呀強咁,係前一晚條友已經帶埋條新菜上嚟,俾個下馬威我咁款。

其實我無乜太大感覺,面對佢哋可以好平靜,鬆咗口氣咁,我都唔知咩原因去驅使我哋繼續一齊。

我同呀強係沙灘度講清楚,個傻仔仲要走去打咗呀彥一鑊,做咗一件我一直都想做嘅事,可惜我無得係現場見證啊⋯⋯如果唔係我實會拍手鼓掌。

「我諗我依家真係可以同呀彥劃清界線啦⋯⋯」

其實再明顯不過⋯⋯好多次我都忍唔住想講出口,我一向都係有嗰句講嗰句,但喱啲時候我真係唔好意思講出口,我自己都感覺到塊臉熱熱地,一定好紅啦⋯⋯

真係「最怕空氣突發安靜」啊,喱啲時候真係好啱播喱首歌。

我係度期待緊眼前喱個傻瓜講多次之前講嘅嘢,誰不知佢可以成碌木咁坐係度,成個佛咁款。

最後都係我打破僵局,條正廢柴!

「傻瓜傻瓜傻瓜!!!」

你個木頭成日都要人做到咁白先會明嘅,明白明白,應該明咗再白啊嘛,佢調返轉嘅。

對於佢為我做咁多嘢,我好似一路都係做接收嗰個,感動轉化為衝動,個腦只要想一想,下一秒就已經攬住呀強。

此時此刻,我只係想捱係呀強嘅懷抱度。

見住佢因為呀彥嬲,咁著緊我嘅模樣,就覺得佢威風凜凜咁,好似一隻手就可以保護到我咁。

好彩⋯⋯佢最後都有開口問,以佢咁遲鈍嘅個性,佢唔開口我都覺得唔奇怪。

我諗,唔需要再多講啲廢話,好好地享受喱一刻就足夠。

喱一吻,有陣甜味,我感受到呀強對我嘅寵溺、溫柔。

同埋我最想擁有嘅幸福。

但寫得好慢慢慢嘔緊出嚟
冇左上屋企嗰段
留名加速
有啲太拖啦所以有啲位就不一一細寫了
對於喱段新開始嘅關係,我再無初戀嘅感覺,並唔係話我唔珍惜呀強,只係有啲嘢無咗就無咗,唔會再經歷返。

如果我初戀係呀強,所有嘢會唔同曬吧?甚至因為咁,我有啲後悔同呀彥一齊。

我同呀強出去拍拖,可能係因為我有曬經驗,所以可以應對自如,知道點樣打扮對方先滿意。

曾經我都係新手,第一次出去同呀彥拍拖會係塊鏡面前左揀右揀,唔知著咩衫好,我想係佢面前展現最完美、最好、最靚嘅一面。

依家?我已經準備好聽日要出去拍拖嘅衫係床度。

有時候,因為有過經驗、經歷過,反倒會令你失去當初心跳的悸動。

有些事,明明都係同一件事,但就總係搵唔返第一次做嗰份感覺,「感覺」就係咁無理,因為無得解釋,你只能夠直白地描述出嚟。

即使如此,呀強亦俾我好多好多唔一樣嘅第一次,青春嘅愛情之所以深刻,係因為佢奪走了你眾多第一次。

第一次同佢逃學、第一次一齊去班會活動、第一次有男仔為我做咁多嘢。

再一次行經熟悉嘅朗豪坊,係我同呀彥成日會嚟嘅地方,而且係成班MK仔女無鳩聊聊嚟嘅地方,我之前已經行到悶,我反轉行都識行啊。

但同呀強嚟,又有另一番風味⋯⋯

明明咩都唔識,但就係度扮識咁;明明好驚青,但就係度扮曬唔驚。

係好低B,Kai Kai地咁,但心裡明白,佢咁做只不過係為咗我。

佢唔想因為自己咩都唔識,而令我覺得失望,所以佢係我眼中,認真得可愛。
呀強
之前都係呀彥陪我去睇哈利波特,仲十分不情願,好似勉強佢咁。

佢真係得扑嘢嗰陣先會主動啲,其餘時候都係咁鳩樣⋯⋯

其實喱個世界仲有好男仔,只係仲未遇到,要遇上都需要運氣,我只不過係比較好幸運嗰一個。

我可以係呀強面前做返自己,當我係鋪頭入面見到條靚嘅手繩,我第一時間諗起嘅就係呀強,個腦瞬間幻想我同佢一人一手戴一條,拖住手咁行街,真係羨煞旁人。

只係咁貴,我唔捨得⋯⋯

我諗住當無一回事就算,等遲下搵到啱嘅再偷偷地買俾佢。

第二日,我諗住約佢去放學拍下拖,我都未試過係學校一齊放學去拍拖,但出奇地呀強話唔得?!

我唔係話唔俾嘅,但總係覺得事有蹊蹺⋯⋯

本來覺得無乜嘢,咁佢都有自己生活,可能一早已經約好咗去打機呢?

但以女仔嘅第六感話我知,無咁簡單,純粹直覺。

我就一路跟係佢後面,睇下佢做乜。

但佢去旺角?我會信佢去旺角網吧打機,但我就唔係幾信其他人都會跟住佢去旺角網吧打機!

仲同我講話朗豪坊上面有網吧???

但佢又講到似層層咁,平時份人又唔似係會講大話,於是乎就信咗。

係我太天真了,估唔到我MK妹一世英明,會衰係個薯仔手上。

而且我根本無諗過佢會為咗我再返嚟喱度買條手繩,我當場係呆係度,幾秒先反應過嚟,真係唔係幾敢睇小佢。

估唔到佢平時份人傻傻更更咁,又幾識冧女仔喎。

我想要嘅,並唔係嗰條價值不菲嘅手繩,背後嘅嗰份心意更加貴重。

條傻仔又整濕咗我隻眼⋯⋯
要好好咁錫佢
依家嘅甜蜜,無人可以擔保長久,只不過係當下唔會去諗姐。

早係我同呀強鬧交之前,我已經有慢慢戒緊煙,只不過喱種轉變,佢感受唔到,亦都唔知。

以前同佢哋食煙,就好似吹水咁,講嘢就要食㗎啦,周圍借火,借煙都係常有嘅事。

而且我都好努力咁去改變緊自己,只係想脫離以前不堪嘅過去。

但係最應該體諒我嘅呀強並唔係咁諗,佢好似覺得我做得仲未夠咁⋯⋯

而且仲拎自己嚟講笑,儘管我知佢唔會咁樣做,但真係講下都唔得,萬一⋯⋯真係有個萬一佢因為我走去學食煙,我寧可分手。

後來慢慢我都戒走咗食煙,好似同過去切斷咗一樣,班MK仔女無再聯絡,無再見過呀彥,亦唔再玩勁舞。

我好似開展咗一個新嘅人生般。

「如果你仲係Keep住食煙,好啊!我陪埋你一齊食!」

當呀強咁樣講嘅時候,好似逼緊我咁,同埋攞自己嚟威脅我,嗰刻先發現,原來自己越來越愛佢⋯⋯

當你發現自己越嚟越唔想失去佢,唔想佢離開你嘅時候,先了解到自己原來係不知不覺間,踩得咁深了。

原來自己咁努力去改變,只係想變得更加好,去襯返呀強。

係!以前嘅我會覺得自己襯唔起呀強咁好嘅男仔,自己又煙又酒,又唔潔身自愛,成日出去蒲,有個咁嘅屋企。

我最怕嘅係俾呀強嫌棄⋯⋯

如果佢話我污糟,MK,我真係連駁都無得駁⋯⋯

尤其是聖誕節過後,我覺得自己好似離唔開佢咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞